Полезната и вкусна подправка чубрица

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Полезната и вкусна подправка чубрица
17732

Чубрицата е една от най-старите подправки на света, а у нас тя от векове се радва на широка популярност. Огромното приложение на чубрицата в българската кухня е беспорно – тя е неделима част от приготвянето на много любими на нашенеца гозби, като леща, зелен фасул, грах, боб, зеле, картофи и др.

Вкусът на популярната подправка шарена сол не би бил същият без в нея да има чубрица. Широкото използване на чубрицата е застъпено и в много европейски страни. Европейците обичат да прибавят подправката към различни плънки, ястия с яйца, ястия с кайма, зеленчукови ястия. Особено любима е чубрицата на доста сосове, които са обичайни за Средиземноморската кухня.

Латинското наименование на чубрицата е Satureja и означава „трева на сатирите”. Сатирите били митични същества, полу-хора, полу-козли, известни с разюздания си нрав и хедонизтичен живот. Чубрицата е едногодишно растение от семейство Устоцветни, като представлява храстче, което достига до височина 30 сантиметра. Произходът на чубрицата е от земите около Средиземно море и Близкия Изток.

Днес основни производители на чубрица са Франция и балканските страни, като особено популярна е балканската чубрица. Балканската чубрица (Satureja montana) е от вид покритосеменни растения от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Най-добре виреее по сухите каменисти склонове, главно източни и планински. Обича да е на припек и при наличие на варовик в района. Балканската чубрица цъфти от средата на юли, а масово – през август.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft