Полезните свойства на рициновото масло

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Полезните свойства на рициновото масло
16873


Рициновото масло е продукт, който се извлича от семената на растението Рицин (Ricinus communis), известно още като кърлеж заради латинското си наименование, което в превод означава точно кърлеж. Рицинът е от семейство Млечкови, като той е основен представител на рода Рицин. Доста специалисти са на мнение, че той е и единственият член на рода.

Наричат Рицина „кърлеж“, защото между формата на семената и формата на напил се с кръв кърлеж има голяма прилика. Самото растение произхожда от Източна Африка, където се култивира от дълбока древност. Днес рицин се отглежда като техническа култура във всички краища на света с умерен климат заради полезното рициново масло. То има и доста странични приложения, като напоследък навлиза и в производството на биодизел.

Култивирането на рицина започва от незапомнени времена, а свидетелство за употребата му е открито още в древноегипетски гробове от около 4000 г. пр.н.е. Тогава извличаното рициново масло се е ползвало за осветление. Дори Херодот споменава за рицина като „кики“ и твърди, че негова родина е именно [Египет. Информация за това как се е ползвало рициновото масло за осветление дава Страбон – слагало се в маслени лампи и мазила.

Подробно описание на самото растение дават Теофраст и Диоскорид, последният от които дава изчерпателна информация за процеса за извличане на маслото и неговото приложение като слабително. Със славата си на силно слабително средство рициновото масло си печели място и в трудовете на Плиний.

Хората в Древен Рим познавали дървото на Рицина под името Христова палма или Дланта на Христос, което се е запазило и до днес. Това растение било познато с полезните си свойства дори на индианците от племе паликури в Гвиана, които го използвали за външно изплаване след продължително боледуване с висока температура. Разбира се още тогава хората добре са познавали и отровната сила на рицина.

Освен като техническа култура рицинът се използва често и като декоративно растение, защото цветовете му са изключително красиви, оцветени в различни краски - виолетово-черни, червени, зелено, с цвят на бронз и т.н. Като растение за украса Рицинът се ползва масово в България до средата на 30-те години на миналия век. След това започва да се отглежда като маслодайна култура, като насажденията достигат до 100 000 декара до средата на 50-те години.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft