Полезни съвети, ако искате да ходите в планината

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Полезни съвети, ако искате да ходите в планината
1994

Всяка година разчитаме, че по време на лятната почивка ще възстановим изчерпаните си сили. Но смяната на обстановката често ни поднася неприятни изненади като разни екзотични болести. Знаете ли как да се предпазите от тях?
 Най-разпространените сред пътешествениците са болестите, предаващи се от мръсни ръце, некачествена вода или храна. Това са остри чревни разстройства, салмонелоза, дизентерия, холера, хелминтоза, вирусен хепатит А и Е, полиомиелит и др.

Тези болести могат да продължат от няколко дни до месеци, но някои от тях – и цял живот. Затова е много важно внимателно да следите за
хигиената на хранене:

- Винаги мийте ръцете си преди ядене, дори ако това не е пълноценен обяд, а малка закуска.

- Измивайте също плодовете и зеленчуците, дори и тези, които се белят – портокали, банани и др.

- На път никога не се запасявайте с храни, които бързо се развалят - рохко сварени яйца, риба и морски дарове или месо, приготвено алангле.

- Никога не обядвайте на случайни места – на пазари, на улицата. Влизайте само в надеждни заведения за обществено хранене с добра репутация. Ако нямате информация, кои са те, по-добре си приготвите нещо сами. А ако ви се наложи да обядвате в съмнително заведение, избирайте меню с най-малък риск – само блюда, в които продуктите са били подложени на продължителна термична обработка.

- За пиене и за миене на продуктите използвайте само бутилирана или преварена вода.

За съжаление обаче винаги има опасности, които е трудно да се избегнат. В националната кухня на много южни народи има ястия, от които туристите страдат ежегодно. Причината е, че някои от рибите и морските деликатеси съдържат отрова и изискват специална обработка.

Освен това в зависимост от сезона някои видове морски продукти могат временно да се окажат отровни, а това невинаги може да се предвиди. Например при определени климатични условия в крайбрежните води на тропиците започва активно размножаване на микроорганизма сигуатера, който съдържа силна отрова.

Този микроорганизъм служи за храна на малките рибки, които на свой ред се превръщат в храна на по-големите. И в крайна сметка сигуатоксинът се оказва в чинията на туриста, който е нетърпелив да опита екзотичната национална кухня. Действието на отровата се усилва при употреба на алкохол с храната. В зависимост от вида на отровената риба отравянето се нарича по различен начин, но най-често за него се употребява думата „сигуатера”.

Разбира се, не се налага да се откажете от консумация на риба и морски продукти, докато сте на почивка. Но това, което можете да направите, за да намалите риска, е да не комбинирате рибните блюда с алкохол, особено ако почивате някъде около тропиците.

Най-честите рибни отравяния са с риба тон и скумрия. Но не само във връзка със сигуатоксина, а защото тези риби могат да съдържат голямо количество хистамин – вещество, виновно за някои алергични реакции на организма. Особено се увеличава рискът, ако тези риби се консумират топло пушени, а също и ако са били съхранявана в замразен вид. Когато ядете риба от семейството на скумриите, бъдете внимателни, особено ако сте склонни към алергични реакции.

И имайте предвид, че токсичното влияние на хистамина не се влияе от топлинната обработка, от консервирането или от замразяването. Никой, освен учен от лаборатория, не може да разбере при обикновен оглед дали рибата, която купува, съдържа токсина.

При симптоми на хранително отравяне като гадене и повръщане е необходимо да се направи промивка на стомаха. Изпийте около литър топла вода и се опитайте да предизвикате повръщане. Във водата добавете калиев перманганат, докато се оцвети леко в розово.

След това, за да почистите токсините в стомаха и червата, е препоръчително да изпиете и активен въглен (1 таблетка на 10 кг телесно тегло) или прахче смекта (3 пъти дневно по 3 г, разтворени във вода). И колкото може по-бързо потърсете лекарска помощ.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft