Полезно ли е чопленето на семки

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Полезно ли е чопленето на семки
17768

Познавате ли някой, който никога да не е чоплил семки? Да, обикновени, печени слънчогледови или тиквени семки. Няма такъв, нали?

Дори, в нашия технически век, интересът към семките не стихва. Търсачките са засипани с въпроси:

- Не е ли вредно да се ядат много семки

- Всичко за ползата от семките

- Пълнее ли се от семките

- Как се пекат семките

- Колко семки има в 1 кубичен метър

- Каква е печалбата от семките

- Могат ли бременните да ядат семки

- Печени семки за либидо…

Достатъчно е, по-нататък можем да не продължаваме. Защо е толкова изкусително яденето на тези малки пришълци от прериите на Северна Америка, пренесени в Европа от испанските конкистадори?

Отговорът е достатъчно прост. Оказва се, че чопленето на семки е своеобразна медитация, имаща определен психотерапевтичен ефект. Монотонността и еднообразието на процедурата постепенно въвеждат в състояние на транс. Човек престава да реагира на външни дразнители и успокоява нервите си, а това, в наше време е много полезно, нали?

При мюсюлманите, чопленето на семки по време на разговор, се смята за проява на неуважение към събеседника.

Преди няколко години в Румъния, официално е въведена забрана за чопленето на семки по улиците. Дори по булевардите на столицата са поставили предупредителни билбордове. И на други места по света е забранявано чопленето на обществени места. Е, до селата не са стигнали.

Да се пренесем в Америка. В САЩ съществува доста известна марка семки „Давид“. В тази красива опаковка, с тегло точно 163 грама, семките са осолени и изсушени, с пикантен доматен сос и вкус на бекон. В пакетчето е поставена и инструкция за правилно чоплене – „Отворете семката със зъби, изяжте ядката, изплюйте люспата и бъдете щастливи“. Колко жалко, че при нас не е известна тази инструкция – пакетче печени семки би ни правило всеки ден по един час щастливи!

Да се върнем към нашата тема – полезно ли е да се ядат семки? Да изброим полезните им качества:

- Семките съдържат толкова необходимия на организма ни калций. Количеството е колкото в плодовото мляко или сметаната.

- Богати са на вещества, укрепващи кожата ни и нормализират баланса на основите и киселините в организма.

- Внимание, мъже! Семките са извор на витамин Е, витамин който подхранва вашата потенция. Дневната доза се съдържа само в половин чаша за вода. Ето я нашата балканска виагра!

- За да имате здрави и блестящи коси, на организма е необходим определено количество цинк. Слънчогледовите и тиквени семки са много богати на цинк. Яжте семки.

Както всичко в нашия живот, семките имат и друга страна – имат и вредни свойства, които също трябва да бъдат отбелязани:

- Чоплейки семки, вие разрушавате зъбния емайл.

- Но това не е най-страшното. Слънчогледът изсмуква от почвата, с помощта на корените си, олово и кадмий и насища с тях ядките. Имайки в предвид съвременната екология, тази гадост при чопленето попада в организма ни. За сведение на „любителите на семки“, излишъкът на кадмий предизвиква заболявания на бъбреците, хипертония и умствена изостаналост.

След такава доза полезна информация, всеки е свободен да решава полезни ли са или вредни семките.

За тези, които са прочели горните редове и остават приятели на семките, ще дадем няколко практически съвета как правилно да ги изпекат, за да останат лакомство и да доставят удоволствие.

Преди печенето, семките трябва да се измият със студена война, за да се отмие праха. След това веднага се изсипват в тиган, по възможност чугунен.

Семките трябва да се пекат като постоянно се разбъркват с дървена лъжица. Като започнат да пукат, махаме от печката тигана, без да спираме да разбъркваме с лъжицата. След кратка пауза, отново поставяме на огъня и така повтаряме 3-4 пъти.

Накрая изпечените семки трябва да се изсипят върху равна дървена повърхност, покриват се с памучна кърпа и се оставят 10 минути за „доузряване“.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft