Симптоми и как да окажем първа помощ при инфаркт

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Симптоми и как да окажем първа помощ при инфаркт
4488

Първата помощ при инфаркт е много важна, тъй като може да спаси живот на човека, преди да са пристигнали лекарите. Често хората нямат понятие какво трябва да направят в такива случаи.

Понякога хората, претърпели инфаркт, загиват заради липсата на информираност у околните за това какво трябва да направят в критичната ситуация или от вцепеняващия ги моментен страх да се опитат да помогнат.

Сред симптомите на инфаркт са появата на интензивна и продължителна болка зад гърдите и в лявата половина на гръдния кош . Болката се усеща също така в лявото рамо, ръката и е много силна. При инфаркт се наблюдават световъртеж, изпотяване, гадене и обща слабост.

Когато се окажете в близост до човек, който е претърпял инфаркт, не трябва да изпадате в паника и трябва да извършите действия, които да подпомогнат състоянието на болния.

Важно е болният да може да диша добре . За тази цел се свалят тесните дрехи или се разкопчават. Той трябва да се сложи да легне, но така, че горната част на тялото му да е по-високо от долната , за да не се натоварва сърцето.

При инфаркт е важно на всеки пет минути да се проверява честотата на пулса и кръвното налягане. Препоръчва се пострадалият да сдъвче един аспирин, който разрежда кръвта и подобрява процесите на обмяна в засегнатия участък на сърдечния мускул. Ако болният не е в състояние да дъвче, аспиринът се стрива на прах и се слага в устата му.

При загуба на съзнание или на дишане и пулс болният трябва да се сложи в легнало положение на пода и да се реанимира. Тук трябва много да се внимава, защото трябва да се направи прекардиален удар.

Той представлява къс силен удар с юмрук в гърдите, но това крие много опасности, затова е добре да се прави от човек, който има опит.

Препоръчва се да се прави на пострадалия масаж на сърцето и изкуствено дишане. На всеки 15 натискания в областта на сърцето се правят две вдишвания и издишвания и се проверява за пулс. Ако не се появи пулс, процедурата се повтаря. Такъв масаж се прави само върху твърда равна повърхност.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft