Суеверия за пари

вход през zajenata.bg
6028

Бедността не е порок, повтаряли си нашите баби и дядовци, че дори и татковци и майки. Но животът не тъпче на едно място и днес ние без да ни мигне окото, заявяваме, че бедността не е порок, а голяма свинщина. Някои пък, прегръщайки здраво това правило, са готови съвсем да му отпуснат края и да газят през лука, за да умножават и преумножават личното си имане. Дали обаче за да забогатееш, непременно трябва да си продадеш душата на дявола? Отговорът е "не" - можеш и трябва да си останеш честен човек, а твоите капитали постоянно да растат. Как ли? Като следваш народната мъдрост...

- За да не свършват парите ти , когато видиш новолуние, веднага покажи на месечината поне жълта стотинка. А още по-добре - хартиена пара. Колкото по-голяма е нейната стойност, толкова по-пълна ще стане кесията ти.
Това е поличба, разпространена от "финските студени скали до пламенната Колхида". В някои краища добавят, че луната трябва да се намира от дясната ти страна. Суеверието се родило от представата, че новолунието е благоприятно за всякакви начинания, най-вече за свързаните с растеж на нещо. А парите, както се знае, също могат да растат, по-точно да се натрупват. Ще рече, че младият месец може да помогне...

- Не давай пари вечерно време - това е на загуба.
Както се казва, всяко нещо си иска времето. В това число и всевъзможните парични операции... Тайната на това суеверие е проста: когато падне мрак, излизат нечистите сили - вещици, дяволи, таласъми и прочие поганска сган. А те два пъти по-силно могат да урочасат твоето имане, ако се занимаваш с финансови дела по тъмно. Значи най-добре е да си връщаш борчовете сутрин. Неслучайно е казано, че утрото е по-мъдро от вечерта.

- Винаги носи в джоба си огъната или продупчена монета .
Изглежда лесно: снабдяваш се с този простичък амулет и - шапка на тояга! Но бедата е в това, че да се намери такава монета си е голям проблем. Защото трябва да си я открил на път. Но иначе пък каква щеше да е тая сполука, ако всичко си идваше само по мед и масло! Щастието е капризно нещо, за него трябва да се потрудиш...

- Ако пазиш злато или много пари в сейф, не ги брои често - ще ти се изплъзнат.
Също повсеместно разпространена поличба. При това мнозина твърдо вярват, че не трябва предварително да правиш сметка дори на заплатата си, че току виж получиш по-малко, отколкото си очаквал. Уви, това суеверие май доста често сработва!

- Не посрещай нова година със стари дългове , защото през всичките дванадесет месеца няма да видиш успех.
Което си е вярно, вярно си е. Както в понеделник започваш всичко отначало, така и нова година трябва да посрещнеш начисто, с други думи - без дългове. А който пренебрегне тая мъдрост - ще види щастие през крив макарон... Моралът на тая басня е такъв: ако от незнание си прескочил в новата година със старите борчове - връщай ги колкото се може по-скоро.

- Хлебарки вкъщи - поличба за печалба.
Това се казва новина! Оказва се, че и от тези противни твари има файда, и то каква.
Обяснението е следното. Хлебарките, разбира се, са зло, но щом вече са се "разписали" и у вас и са ви създали неприятности, вие сте в правото си да разчитате и на малко късмет, включително и във финансовите дела. Не забравяйте, че в света има равновесие - ако отнякъде се отнема, то другаде се прибавя...

Впрочем заради своята уникална способност да привличат пари тези буболечки били на почит в древността, нещо повече - хората се стараели да пазят живота им. Който дръзнел да наруши този "закон", си лепвал етикета кръгъл глупак.

Изобщо ако вкъщи сте си завъдили хлебарки, не бързайте да им купувате отрова, а се запасете с търпение. И току виж ви се въздаде и парите потекат към джоба ви като река.

- Не мети вечер през прага , че заедно с боклука ще изхвърлиш имането и благополучието.
За клопките на мрака вече говорихме. По-добре да кажем нещо за прага - повярвайте, темата е прелюбопитна.

Нашите прадеди някога считали това място за особено, свещено. Защо? Бидейки под чуждо иго, прародителите ни възприели от азиатците техните навици и някои възгледи, сред които и свързаните с прага. Поробителите вярвали, че не само не бива да стъпваш на прага, а даже да го докосваш /непослушниците били наказвани/. Тази забрана идвала от поверието, че щастието и имането влизат в дома като река. А ако "разтревожиш" прага, ще изплашиш късмета, тогава реката ще промени посоката си и ще мине покрай теб.

- Ако подаряваш портфейл , непременно сложи в него няколко монети - така той винаги ще бъде пълен.
Всичко е просто: пара при пара отива. А щом е така, към подареното левче с времето задължително ще се добавят два, където пък са два - там са и три...

- Не сядай върху масата и не слагай на нея шапката си, защото беден ще бъдеш.
Принудени сме да ви разочароваме: дори най-добрите познавачи на народното творчество не се наемат да обяснят това суеверие. Не ни остава нищо друго, освен да изкажем едно предположение.
По време на хранене нашите предци съблюдавали строги правила: не бивало например да се бърборят празни приказки, нито да се оставят недоядени залци... Лесно е да се досетим, че всяко нарушение на неписаните закони много строго било пресичано, включително със заплахи. Та оттам може би е дошло "плашилото" за парите.

- Ако не познаеш някого , ако го объркаш с друг наяве или по телефона - този човек ще бъде богат.
За да разберем това суеверие, трябва първо да отговорим на един въпрос. Какво правят обикновено хората, които искат да променят съдбата си кардинално? Правилно - променят името си! Вярва се, че именно тази стъпка помага да се започне животът от нула.

Оказва се, че нещо подобно се случва и в момента, когато не разпознаем свой близък. Без да подозираме, ние променяме живота му, при това към добро. Така че не е изключено да привлечем към него и богатство.

- Монета, сложена в количката или люлката на малко дете, ще донесе в къщата щастие и пари.
Растейки с дни, както бухва тестото, малчуганът по чудесен начин "заразява" и парите, оставени в люлката му.

- Първата монета, която попадне в ръцете ти през деня, сложи в празния си джоб или в портфейла си - така тя ще привлече своите "посестрими".
Оказва се, че левчетата не само обичат да ги броят, но и се надушват един друг от разстояние. И където се е намерил един, там скоро се струпват и други.

- Неразменяема пара никога не се губи - колкото и да се разплащаш с нея, тя винаги се връща при тебе.
Едно от най-любопитните суеверия е поличбата за неразменяемия лев. И в днешно време могат да се чуят истории за щастливци, съумели да забогатеят със заветния "щастлив билет" (най-често това се случва сред студентите).

Чарът на този лев е в уникалната му способност да се връща обратно в джоба на стопанина си. Ясно е, че за подобно съкровище мечтаят мнозина. Но не всеки знае как да се сдобие с него. А това е просто и същевременно много сложно.

И така, има два пътя. Можеш да пробваш да продадеш на нечистата сила печена гъска, а можеш да минеш и с черна котка. Във всеки случай трябва в полунощ да излезеш на кръстопът и да извикаш нечистата сила. Тя непременно ще се яви! И веднага ще започне да те обърква, мъчейки се да сложи ръка на твоята писана или гъска ей така, без нищо. Но ти не бъди глупав - дръж на своето, кажи на нечистата сила, че ще й дадеш стоката си само срещу неразменяема пара. Рано или късно духът ще отстъпи - и парата е в джоба ти! Но дотук работата е свършена само наполовина. Сега започва най-трудното. Докато вървиш към къщи, дяволи и вещици ще ти викат на различни гласове да се върнеш, ще ти обещават богатства, но ти не се обръщай назад. Обърнеш ли се, ще се намериш в дълбоко блато, с празни ръце! Затова пък "морално устойчивия" гражданин го чака пресветло бъдеще, защото всеки път даденият лев ще му се връща с лихва. Някои твърдят, че такава паричка не се задържа у нито един "хазаин" - в един момент злият дух побеждава, съблазнява бедняка и горкият грешен човечец вместо левче получава чиреп или пепел.

Впрочем дали всичко е точно така или не, никой не може да каже със сигурност. Затова пък е известно как да се различи неразменяемата пара от обикновената. Трябва всичко на всичко да се прегъне едното ъгълче или да се бележи. Белязаният "жив" лев ще ти служи вярно до "смъртта" си. Впрочем и до днес битува представата, че парите имат душа. Нагледно доказателство за това е още една поличба (последната - за "десерт"):

- За да бъде домашната ти хазна винаги пълна, слагай парите в кесията с лицевата страна нагоре (навън) - иначе ще избягат. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Позитивно мислене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft