С каква храна не бива да се храним при болни бъбреци

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
С каква храна не бива да се храним при болни бъбреци
2099

При болни бъбреци трябва да се ограничи съдържанието на белтъчини в храната.

В процеса на усвояване на белтъчините се образуват токсини, които се изхвърлят благодарение на бъбреците.

Болни бъбреци
Храненето с намалено количество белтъчини се отразява добре на състоянието на хората, които страдат от заболявания на бъбреците.

Но не трябва да се забравя, че белтъчините са основен строителен материал за клетките на организма, затова трябва да се ограничат белтъчините, а не да се стигне до отказване от белтъчини.

Боб
Може да се консумират по леки меса без мазнини, а също така риба и яйца.

При болни бъбреци не се препоръчва гладуване, тъй като организмът започва да изразходва за енергия собствените си белтъчини. Това натоварва бъбреците.

Хляб
Трябва да се ограничат най-вече растителните белтъчини, които претоварват организма с отпадъчни продукти от обмяната на белтъчини. Това са тестените изделия и бобовите и зърнени култури.

При болни бъбреци трябва да се ограничи солта и солените храни.

Тъй като хлябът от магазина съдържа сол, препоръчва се да се пече домашен хляб с малко сол или да се купува специален хляб, който е с намалено съдържание на сол.

Не се консумират солени продукти като сирене, мариновани зеленчуци, туршии, салами, солена риба, пушени меса. Не се допуска консумацията на какао.

Трябва да се ограничи пиенето на някои видове минерална вода заради съдържанието на някои соли. По този въпрос трябва да се посъветвате със специалист.

Може да се консумира не повече от 2-3 грама сол дневно. В ястията се добавят няколко капки лимонов сок, които да заместят вкусовите усещания от солта.

При болести на бъбреците трябва да се намалят продуктите с високо съдържание на фосфор и калий. Това са сушените плодове, бананите, изварата, дреболиите.

Трябва да се ограничи употребата на пикантни подправки, бульоните от месо и пиле, гъбите, шоколадът и изделията, които съдържат какао, бобовите култури, репичките, лукът и чесънът.

Ограничава се консумацията на сметана. Напълно трябва да се откажат газираните напитки, както и консервите.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft