Трябва ли да се притесняваме при болка в гърдите

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Трябва ли да се притесняваме при болка в гърдите
13326

Първата и най-честа мисъл, която хрумва на жените, когато изпитат болка в гърдите , е че имат раково образувание. Но всъщност най-честите причини за болка в гърдите са съвсем различни. Вижте какво причинява болка в гърдите .

Това е едно от най-честите оплаквания при жените и обикновено не е повод за притеснение.

Видове болка в гърдите и причините за нея:

Общото усещане за тъпа болка, подуване и стягане на двете гърди (преминаващо понякога към раменете и ръцете) е нещо нормално преди цикъл и е част от т.нар. ПМС . Тази болка и чувствителност (т. нар. състояние масталгия) настъпва около седмица преди настъпване на менстриация и се дължи на промяна нивата на хормоните в този период. Отново хормоналният дисбаланс е причина за болката в гърдите в периода преди менопауза, а понякога и малко след настъпването й, а също и по време на пубертет (тъй като каналите в гърдите нарастват и се натрупва мастна тъкан), бременност и кърмене (тогава настъпва нарастване на млечните канали и общо нарастване на гърдите, което е съпроводено с болезненост, а понякога болката в гърдите се дължи на запушени млечни каналчета).

За да избегнете или намалите болката преди цикъл, избягвайте кофеина, не носете твърде тесни дрехи, не спете по корем, тъй като всяко силно притискане ще усилва болката в гърдите.

Острата болка в едната гърда , придружена с парене и стягане може да е признак на някакво възпаление ( мастит, абсцес, киста и т.н. ). В този случай задължително се консултирайте с лекар. А също и в случаите, когато болката продължава повече от две седмици, има секреция от зърното, наблюдава се промяна в кожата или напипате уплътнения в гърдата (съхранение спокойствие в тези случаи, тъй като повечето такива образувания не са ракови, а и болката е гърдата рядко е единственият симптом на рак).

Много жени се оплакват от повтаряща се болка в гърдите след секс. Тя може да се дължи на бързото покачване на нивата на някои хормони по време на сексуална възбуда или просто на по-грубо сексуално стимулиране на гърдите.

Острата болка в гърдите е възможно да е резултат от разтягане на гръден мускул след физическо натоварване , нараняване на гърдата след травма, операция, херпес зостер (в случая болката в гърдата е съпроводена и от зачервяване).

Други вероятни причини за болката в гърдите са медикаментозно лечение (най-често хормонална терапия ), дисбаланс на мастните киселини, твърде големи гърди (това често е свързано с болка в гърдите, врата и гърба).

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft