Употреба и действие на татул като билка

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Употреба и действие на татул като билка
7375

Приложението на растението е ограничено, тъй като е силно токсично. Татулът има спазмолитично и болкоуспокояващо действие, което се дължи на тропановите алкалоиди, кумарините, фенолните киселини.

Прилага се при спастична кашлица, полова свръхвъзбуда, мигрена и по-рядко при бронхиална астма. Листата на татула се използват при главоболие, прилив на кръв в главата, неврастения, парализи, епилепсия, при психични заболявания, сънливост, хълцане. Датуринът, извлечен от татула е алкалоид, който се съдържа в страмониум, лекарство, което се приема от астматици за олекване на бронхиални спазми. В народната медицина татулът в малки дози намира приложение при хистерия, менингоенцефалит, катар на горните дихателни пътища и др.

Татул - Описание:
Татул /Datura stramonium/ eхрастовидно растение от семейство Картофови. Стъблото му е разклонено, лилаво на цвят до тъмно зелено. Листата му са широки и големината им достига до 20см. Цветът му е бял до лилав на с тромпетовидна форма и е голям около 10-12см. Плодовете му са зелени с яйцевидна форма, едри са колкото орехи и са с шипове. Когато узрее плодът се разцепва на четири части, всяка, от които съдържа по няколко червени семенца. Когато се разрежат, отделят неприятен мирис.

Татул - Използвани части :

Използват се семената и корените на растението. Те се берат през есента, изсушават се и се съхраняват на сухи места.

Татул - Начин на употреба :

Под формата на тинктура, се започва с дневна дозировка по 15 капки и се повишават до 40. Назначава се сам по лекарско предписание!!!

Татул - Лечебни съставки

Татулът съдържаалкалоиди като датуринът, танин, керотин, скополамин, атропин, кумарини, хиосциамин и др. Тесе съдържат предимно в семената и цвета.

Татул - Къде се среща?

Татулът расте на топли, слънчеви места в почва, която ще запази корените му сухи. Среща се по пустеещи места и ниви като бурен. Растението се разпространява в рамките на Южна и Северна Америка до Мексико.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Билки и билколечение
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft