Стайни растения-лечители

вход през zajenata.bg
27500
Алое Каланхое Цитрусови дръвчета Зелена лилия Мушкато Мирта Бенджамин Бръшлян Лаврово дръвче Кактуси

Цитрусови дръвчета

Всички видове цитрусови са вечнозелени дървета с неравномерно разположени, малко жилави листа, чието стъбло често е криловидно разширено. Почти всички имат къси или дълги шипове. Белите или розово-виолетови цветове излизат поединично или по много от оста на листата. Извънредно богатият на форми род се класифицира трудно, тъй като има много кръстоски и мутации.

Най-известните видове и разновидности са:
• Citrus aurantiifolia (кисело лимонче). Необходима му е повече топлина, отколкото на другите цитрусови видове, и се отглежда често в тропиците. Расте храстовидно, образува заостреноовални, дребни в сравнение с лимона листа и много дребни, крушовидни, жълти плодове.
• Citrus aurantiifolia x Fortunella matgarita (миниатюрен лимон). Касае се за кръстоска, която дава съвсем малки жълти лимони и расте ниско.
• Citrus aurantium ssp. aurantium (померанца, кисел портокал, горчив портокал). От корите му се приготвя популярната подправка за печива оранжат. Среща се и като подвид ssp, bergamina (бергамот), чиито силно ароматни плодове не са вкусни.
• Citrus limon (лимоново дърво). Този вид се отличава с изключителния си растеж, дори в голям съд.
• Citrus limetta (сладък лимон, маракешово лимонче) - клоните му са с шипове, а лимоните са почти кръгли.
• Citrus х nobilis (Клементина) - много богат на цветове и плодове.
• Citrus xparadisi (грейпфрут, райска ябълка) е кръстоска от грейпфрут (Citrus maxima) и портокал (Citrus sinensis) и за разлика от другите си роднини, има гроздовидно разположени плодове (grape - грозд). Нужно му е горещо лято и много светлина, дори през зимата.
• Citrus reticulata (мандарина) е нисък, бухлато растящ, здрав вид. Понякога търговската мрежа предлага и неговите разновидности var. unshiu (сацума] и var. tangerina (тангерина).
• Citrus sinensis (портокал). Те имат различен ръст в зависимост от сорта. Най-известни tea валенсиевите и навеловите рортокали, както и кървавите рюртокали "Сангвина" и "Моро".

Навсякъде може да се намерят "мини-изданията" на цитрусовия клан, които се предлагат обикновено като "портокалови дръвчета": Citrus microcarpа (syn. Citrus mitis) и същия сорт, кръстосан с Citrofortunella mitis, портокал Каламондин.

Период на цъфтене: При светло месторастене почти през цялата година.
Произход: Субтропическите и тропическите райони на Азия ш Западна Индия. Днес растенията се отглеждат в плантации навсякъде, където климата позволява.
Месторастене: Силно слънчево.
Субстрат: Смес от равни части оптимална пръст или TKS2 и глинесто-хумусна градинска пръст.
Поливане, торене: В периода на израстване се полива умерено. По-малко е винаги по-добре. Да не се допуска задържане на вода, но туфата никога не трябва да изсъхва. Водата да се омекотява. До август се подхранва всяка седмица, най-добре с гуанов тор.
Други грижи: Подрязване и оформяне е възможно по всяко време, но за сметка на цветните издънки.
Презимуване: Всички видове цитрусови са чувствителни към студ, поради което трябва да се прибират рано и с изсушена туфа. Оставят се на светло и проветриво при температура 4-8°С. На тъмно място листата падат, но през пролетта се възстановяват отново. Полива се малко. При необходимост се пресаждат (старите растения най-много на всеки 5 години). Осигурете добър дренаж! Изнасят се едва в края на май.
Вредители, болести: Хлороза (жълти листа) в резултат от поливане с твърда, студена вода или прекалено наводняване. Листни въшки през май, щитоносни въшки през лятото, акари след зимуване на твърде тъмно и топло.
Размножаване: Чрез резници - трудно, но понякога успешно. Чрез семена от купени плодове. За съжаление никога не се знае кога и дали младото растение ще цъфти и дава плодове. Ето защо специалистите ашладисват цитрусовите видове.
Съвети за оформление: За всички, които не разполагат с много място, се препоръчва дребнолистната разновидност Citrus aurantium var. myrtifolia (горчив портокал с миртови листа или "Чиното"). Тя расте бавно, не много широко, поддържа се добра форма, цъфти богато и мирише несравнимо. Подходяща за бонзай.
Предупреждение: Някои цитрусови видове имат дълги и остри шипове, на които може да се нараните. При прибирането издънките се обвързват. Освен това съдържащите се в листата етерични масла може да предизвикат у чувствителни хора кожни възпаления под въздействието на светлина или ако кожата е влажна.

1 2 3 4 5 6 7
8
9 10
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Отглеждане на цветя
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft