Здравословна диета за вегани

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети отслабване
Здравословна диета за вегани
1660

Веганската диета е строга вегетарианска диета , изключваща приемането на яйца и всякакъв вид млечни продукти.

Добре балансирана тя може да осигурява всички необходими нутриенти (витамини и минерали), като същевременно притежава и някои здравни предимства в сравнение с вегетарианската. Правилата при храненето за веганите са почти същите както при вегетарианците, с изключение на това, че в техния прием отсъстват нутриентите, съдържащи се в яйцата и млечните храни. Затова веганите следва да планират и контролират своето хранене по-внимателно, с цел оптимален калориен прием и здравословно хранене.

Веганската диета - възможни са и клопки …
Имайки предвид, че веганската диета е доста по-рестриктивна, отколкото вегетарианската, неизключваща лакто-продукти, то веганите, приемащи само растителни храни следва да се уверят, че приемат необходимите нутриенти, изброени по-долу:

Витамин B2
Веганите приемат значително по-малко от необходимото количество B2. Добри източници са: пълнозърнести храни, гъби, бадеми, зеленолистни зеленчуци, бирена мая.

Витамин B12
Витамин B12 се съдържа основно в месото и яйцата. Затова веганите следва да добавят витамина чрез растителните продукти, обогатени в В12. Такива са: бирена мая, зеленчукови маргарини, соево мляко.

Витамин D
Витамин D се открива в рибата (мазнината), яйцата и млечните продукти, и липсва в растителните храни… Веганите могат да получават необходимите количества от витамина, приемайки достатъчни количества растителни продукти, обогатени с витамин D като: зеленчукови маргарини, соево мляко, зърнени храни. Забележка: Веганите и изобщо хората, чийто начин на живот ги държат далеч от слънчева светлина се нуждаят от по-голямо количество витамин D. На деца, които не пият мляко, обогатено с витамин D е необходимо да се дава от витамина като добавка.

Йод
Някои проучвания доказват, че веганите приемат по-малки количества йод, отколкото са необходими на организма. Растителни продукти, съдържащи минерала: кафяви морски водорасли, зеленчуци, отглеждани в богата на йод почва (особено лук), бадеми и орехи. Подходящ калориен прием…
Повечето растителни храни, които се включват във веганската диета са "насищащи" и могат да задоволят глада без осигуряването на достатъчно количество калории. Следователно веганите трябва да следят своя калориен прием, за да си осигурят адекватни енергийни нива.

Полезни храни за веганите , които е желателно да бъдат включени в ежедневното им меню:
- Соево мляко (обогатено)
- Разнообразни растителни храни, особено зърнени, които са обогатени с витамин B12 и витамин D, и с калций
- Бирена мая
- Печени ядки (бадеми, орехи)

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Диети и отслабване
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft