Вълшебните свойства на зехтина

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Вълшебните свойства на зехтина
24672

„ Ти ще доживееш до 100 години, ако ядеш мед, а тялото си мажеш със зехтин " – обещавал на хората древногръцкият философ Демостен.


Римският природоизследовател Плиний добавял: „Две са течностите, най-полезни за човешкото тяло. Вътрешно - виното, външно - зехтинът . Но този, последният, е повече от необходим. "

али като лечебно средство, като разхубавител, диетичен или кулинарен деликатес „златисто жълтата течност" от векове присъства неизменно в бита на хората от Средиземноморието. Там не без удоволствие повтарят и днес сентенцията, която гласи:

"Докато текат вино, масло и мед, боговете няма да ни забравят."

Доколко маслиновото дръвче и неговите плодове са свързани с религиозния и светския живот, свидетелстват многобройни източници -писмени документи и произведения на изкуството. До наши дни са запазени също и много обичаи - празници на "течното злато".

В Библията в преданието за Ной се споменава, че той изпратил гълъб, за да види дали се е оттекла водата от Потопа, а птицата се върнала, носейки в човката си маслиново клонче. От преданията на различни народи са познати и описания за "далечни страни", където "растат лози, смокини и маслинови дръвчета". Маслиновото клонче било символ на мира, а по-късно и на богатството.

По време на Олимпийските игри маслиновото клонче се приемало и като знака на победата. И в древния Рим зехтинът принадлежал към всекидневната храна. Внасяли го предимно от Испания. Доказателство за размера на този внос е хълмът край град Остиа, образуван от парчета на счупени съдове за зехтин.  

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здравни съвети
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft