Ревматизъм-симптоми и лечение

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Ревматизъм-симптоми и лечение
149435

Ревматизъм е автоимунен възпалителен процес. Ревматизъм се развива след прекарана инфекция на фаринкса, причинена от стрептококови бактерии от група А. Доказано е, че ревматизъм може да настъпи и след кожна инфекция със стрептококи. Той има много разнообразна клинична картина. Ревматизъм се характеризира с негнойно възпаление на ставите, сърцето, подкожната тъкан и централната нервна система. Най-значимото усложнение при ревматизъм е засягането на сърцето.

От ревматизъм боледуват най-често деца на възраст от 5 до 15 години. Той може да се наблюдава и при млади възрастни, но честотата спада значително след пубертета и заболяването се среща много рядко след 35 годишна възраст.

Ревматизъм може да настъпи след инфекция с бета-хемолитични стрептококи от група А. Възникването на заболяването се обяснява с понятието антигенна мимикрия – наличие на сходство между части на стрептоковия бактерий и някои тъкани на тялото. При наличие на стрептококова инфекция на фаринкса и по-рядко на кожата, имунната система на човека реагира с образуване на антитела, насочени срещу причинителя. Наличието на антигенна мимикрия пречи на имунната система да различи собствените тъкани от структурите на бактерия. Това води до развитие на възпаление в засегнатите тъкани, което продължава след преминаването на инфекцията на гърлото или кожата.

Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft