Аспидистра - цветето на семейното щастие

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Аспидистра - цветето на семейното щастие
105641

Аспидистра (Семейно щастие) е желано декоративно растение за всеки дом. Аспидистра издържа на сух и мръсен въздух, на топло и студено, на преполиване и засушаване. Грижите за Аспидистра (или липсата на такива) са истинско семейно щастие.


Аспидистра (Семейно щастие) е желано декоративно растение за всеки дом. Аспидистра издържа на сух и мръсен въздух, на топло и студено, на преполиване и засушаване. Грижите за Аспидистра (или липсата на такива)са истинско семейно щастие.
 

Латинско наименование:Aspidistra elatior

Семейство:Лилиеви

Род: Аспидистра

Родина: Източна Азия, Япония

Аспидистра (Семейно щастие) е многогодишно тревисто растение с широки лъскави и кожести листа, достигащи дължина 70 см. Те се развиват от здраво пълзящо възлесто коренище, особено чувствително към пресаждане. При отглеждане на открито (и по-рядко в домашни условия) цъфти с малки пурпурни цветове, които изникват в основата на листата. Пищната зеленина на Аспидистрата (Семейно щастие) я прави сигурен декоративен елемент в жилището, придаващ елегантност и стил на всяко помещение.

По първоначални проучвания се смятало, че Аспидистра (Семейно щастие) съществува в 10 разновидности, разпространени предимно в Индия, Индокитай, Китай и Япония. По-късно в Китай са открити още няколко десетки вида и днес са установени 93 (включително във Виетнам), като се предполага, че реалният брой на видовете Аспидистра (Семейно щастие) е около 3000. Най-разпространена обаче е Aspidistra elatior и нейната разновидност Aspidistra variegata, която има кремави нишки в листата.

В началото на XX в. Аспидистра (Семейно щастие) била толкова популярно растение, че дори писателят Джордж Оруел (авторът на утопичния роман „1984“) я включва в заглавието на третото си произведние - „Keep the Aspidistra Flying“ (в романа растението символизира низшата класа в обществото, от която се опитва да избяга главният герой).

Днес Аспидистра (Семейно щастие) е любимец в домашната флора, защото търпи всякакви газове, изпарения и цигарен дим, събира домашната прах, вярва се, че гони змиите от градините и не се влияе от климатичните аномалии. Ето защо мнозина го наричат „Чугунено растение“. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Съвети за дома"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft