Вагинални гъбички-причини и симптоми

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Вагинални гъбички-причини и симптоми
45176

Влагалищна (вагинална) гъбична инфекция , или вулвовагинална монилиаза (кандидоза, кандидомикоза) е честа причина за влагалищно възпаление. Допълнително 12 до 15 процента от мъжете развиват симптоми след сексуален контакт със заразен партньор.

Причини

Инфекцията се причинява от увеличено размножаване във влагалището на микроорганизма Candida albicans, принадлежащ към групата на несъвършените гъби.

Дрождоподобноте гъби винаги присъстват в малки количества във влагалището, но симптоми се появяват само при бърз растеж. Според здравните експерти приблизително 75 процента от жените имат бяло течение (какндидоза) поне веднъж през живота си, а 40 до 45 процента - два или повече пъти.

Симптоми

Най-честите симптоми на гъбичната инфекция при жените са сърбеж, парене и възпаление на влагалището, често придружени от болка при уриниране и сношение.

Влагалищното течение (бяло течение) не винаги е на лице и може да бъде много леко. То представлява гъст, белезникаво-сив секрет и прилича на пресечено мляко, макар, че може да бъде течно или много гъсто.

Партньорите на жени с вагинална кандидоза обикновено нямат симптоми на инфекция. Въпреки това, някои мъже съобщават за временни обриви и парене на пениса след сношение.

Тъй като вагиналната кандидоза се проявява с малко специфични симптоми, диагнозата трудно се поставя само въз основа на анамнезата и медицинския преглед. Обикновено е необходимо да се изследва вагинален секрет под светлинен микроскоп за да се потвърди причината на заболяването.

Лечение

Има разнообразни антигъбични влагалищни препарати за лечение на кандидоза, под формата на кремове, орални таблетки или вагинални свещички (butoconazole, miconazole, clotrimazole и tioconazole).

Тъй като бактериален вагинит, трихомониаза и кандидозата трудно се различават само въз основата на своите симптоми, препоръчително е жена с влагалищни симптоми да бъде прегледана от специалист преди да използва тези продукти.

При жени с хронична или рецидивираща гъбична инфекция може да се наложи продължително лечение с влагалищни кремове или таблети. Вагиналната кандидоза протича по-тежко при жени болни от СПИН и може да не се повлиява от лечението.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft