Мистични поверия за чесъна

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Позитивно мислене
Мистични поверия за чесъна
5941


Най-разпространената легенда за чесъна е, че предпазва от вампири. Най-активен е, ако поставите плитка чеснови глави нощем над леглото си. Със стихващия интерес на вампирите към простосмъртните, чесънът започнал да се поставя над леглата на болните, като по този начин се гонели зли сили и болестите.

И днес в много селски къщи виси окачена над огнището плитка чесън, която носи щастие. Той може да се поставя под леглото и изобщо, на някое по-видно място в къщата, за да действа максимално. Някои хора дори твърдят, че мрежичка с чесън до главата нощем дори сваля кръвното.

На чесновите скилидки се приписват чудодейни сили . Те могат да спрат нощно напикаване, зъбобол, връщат апетита на конете, когато натрием венците им с него и др.

Има и една рецепта за отслабване: Слагаш една скилидка чесън върху пъпа си и я залепваш с лейкопласт. Носи се денонощно до желаното отслабване, което надали ще дойде скоро.

Вечерното меню на Хеката, древногръцката богиня на смъртта, било изцяло чесново. И тъй като богинята се занимавала с магии, от онези времена чесънът се свързва с окултния свят .

Друг фактор, спомогнал за приписването на магически свойства на чесъна, е силната му миризма. Има вярване, което твърди, че чесънът е силен антисептик. Но това не е вярно. С миризмата му пък се гонят нечистите сили надалеч. Други пък твърдят, че точно чесновата миризма издава присъствието на злото или най-малкото - го привлича.

В Рим, преди да влязат в битка, войниците ядели чесън. И до днес тореадорите в Южна Америка носят чеснови скилидки на арената. Вярват, че по този начин ще попречат на бика да се хвърли върху тях.

На Бъдни вечер всеки трябва да сложи скилидка чесън в джоба си, за да се опази от злите духове, които излизат тогава, за началото на Поганите дни. През тях, според народното вярване, се явяват караконджули и други нечисти сили, които се опитват да навредят на хората. На малките деца се закачат чеснови скилидки на реверите за предпазване.

Днес историците, занимаващи се с тази проблематика заключват, че чесънът може би наистина е в състояние да спре вражеска атака, като всичко зависи от количеството, което използвате.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Позитивно мислене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft