Наистина ли е вредна захарта?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Наистина ли е вредна захарта?
11602

Повечето хора, особено децата, обичат сладко и консумират сладки неща сравнително често. Лекарите, особено лекарите-диетолози постоянно тръбят за вредата от захарта, имайки в предвид захарозата и дори я наричат „бялата смърт“. Затова за начало да повторим това, с което ни плашат диетолозите.

Захарта е eдно от най-ефективните средства за снабдяване на организма с източници на енергия. Преносителят в клетките е хормонът инсулин, която се изработва от задстомашната жлеза. Ако употребата на захар е прекалена и съчетана с храна, богата на белтъчини и мазнини, излишната захар остава в кръвта и се развива диабет от втори тип. Постоянно високото ниво на инсулин в кръвта може да доведе до намаляването на неговата изработване от задстомашната жлеза, което води до диабет от първи тип.

В организма захарта се разгражда на глюкоза, чийто излишък поврежда стените на кръвоносните съдове и може да доведе до отлагане на холестеролни плаки. А те заплашват с инфаркт или инсулт. Излишната употреба на захар може да доведе до напълняване и зъбен кариес.

Изплашихте ли се? Няма да консумирате повече захар? Но ако забелязахте, тези „плашила“ са свързани неизменно с „прекалена употреба“. А ако в мярка, дали може? Може би дяволът не е толкова черен?

Английски учени от Единбург смятат, че влиянието на захарта върху теглото и фигурата има повече психологически, отколкото биологически характер. Повсеместно разпространената информация за вредата от захарта предизвиква у хората отрицателни емоции. Учените призовават да се мисли позитивно и да не се преувеличава вредата на захарта.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft