Минусите и плюсовете на кафето

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Минусите и плюсовете на кафето
1606

Често чуваме, че кафето вдига кръвното и че повишеното кръвно налягане е нещо лошо. Ако приемем тези мнения за верни, можем да кажем, че кафето е нещо лошо и вредно. Мнозина чуват, че кафето – това е кофеин, кофеинът е наркотик, а наркотиците са вредни. „Сократ е човек и всички хора са смъртни“, следователно е правилно!

От друга страна, тази горчива напитка , заставяща сърцето ни да бие по-учестено и по-силно, има свойството да се харесва на безкрайно много хора. Какво да правим, да пием или да не пием? Ще се опитаме да анализираме и обобщим, но нека преди това да направим кратко лирическо отклонение. Класическият въпрос, обикновено, звучи така: „Имам две новини. Едната е добра, а другата лоша. С коя да започна?“ Аз винаги искам да започнат с лошата, сигурно и други постъпват по този начин. Ще ви разкажа няколко вица на тази тема, вероятно ще забележите, че не винаги героите избират отначало да научат лошата новина.

Скъпи, имам две новини за теб: една добра и една лоша.

(обречено) Е, започни с добрата.

(тържествено) Въздушната възглавница проработи!…

Жена на мъжа си:

Имам за тебе две новини: добра и лоша.

Е и кои са те?

Напускам те…

Така… И коя е лошата?…

Секретарка към шефа си:

Имам за Вас две новини – едната е добра, а другата лоша. С коя да започна?

Разбира се, че с добрата.

Браво! Оказва се, че ние с Вас, г-н Петров не страдаме от безплодие!

Имам две новини: добра и лоша.

Давай отначало добрата!

Добрата е тази, че няма да ти кажа лошата.

А лошата?

Лошата е, че няма да ти кажа добрата.

… Да, живота няма само добри новини. Още някога, известният ни г-н Мърфи е казал, че никога не е било толкова лошо, че след това да не може да бъде и още по-лошо.

Минусите на кафето

Кафето е вредно за сърцето, защото вдига кръвното налягане и съответно повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Хипертоници, внимавайте!

Кафето отмива калция, а той е нужен за костите – дефицитът на калций прави костите чупливи и се повишава риска от счупване. Калций се съдържа в млечните продукти, така че, този минус лесно може да бъде неутрализиран.

Кафето обезводнява организма , защото е със силно изразени пикочогонни свойства. Ако обичате кафе, не забравяйте да пиете вода, нека ви напомним, че нормата за възрастен човек, е около два литра на ден.

Кафето съдържа кофеин, а кофеинът е наркотик, т.е. заменя естествените невротропни вещества, изработвани от организма и предизвиква привикване.

Плюсовете на кафето

1. Кафето е полезно за сърцето. (нашите достойнства са продължение на нашите недостатъци). Хипотониците – хората, с ниско кръвно налягане имат нужда от неговото повишаване. И тук на помощ идва кафето. Още, кафето е полезно, защото се явява като антиоксидант.

2. Подобрява концентрацията, съсредоточеността и краткотрайната памет. Американски учени са направили изследване и са установили, че студентите, на които преди изпит са давали да изпият по чаша кафе, решавали задачите си по-бързо и по-правилно (разликата била приблизително 10-15%), от тези на които не били давали. Студенти, нали разбрахте? Но, подобрението има краткотраен ефект и не се натрупва.

Подобрява работата на храносмилателната система.

Подобрява настроението. Оказва се, че американски учени (не знам дали са същите или са други), са направили проучване и са установили, че сред хората, редовно пиещи кафе, процентът на самоубийства е значително по-малък.

Кафето може да бъде полезно при болестта на Паркинсон, при заболявани на бъбреците и диабет, предпазва от рак.

Съдържа полезни за организма вещества: калий, магнезий и фосфор .

Подобрява зрението (от шегата как да измериш височината на едно здание, с помощта на барометър). Просто докато пием кафе, очите си почиват.

Истината, както винаги, е някъде по-средата. Първо, „изследователите“, все още не са достигнали до „единно мнение“, второ, всяко вещество може да бъде и лекарство и отрова – всичко зависи от дозата. Например, препоръчителната норма за водата е два литра на ден, но не и да бъде изпита на екс. За кафето нормата е значително по-малка, но принципът е същия. Да се пие кафе с литри и „кофеин – вътрешно венозно“ също може, но няма да е за дълго. Въобще да не се пие кафе, също може, но изкуствено да се ограничавате, не си заслужава. Чашка една-две на ден, не е беда!
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здравно
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft