Зехтинът е полезен за здравето

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Зехтинът е полезен за здравето
15503

Зехтинът е полезен за здравето ! Продуктите, съдържащи зехтин са способни да понижават риска за развитието на коронарна болест на сърцето. Доказано е, че зехтинът понижава в кръвта концентрацията на вредната фракция на холестерина и повишава полезната. 
Зехтинът може да помогне да съкратите дозата на лекарствени средства от хипертония.

Зехтинът увеличава чувствителността на клетките към инсулина. Именно за това зехтинът, както лененото и рапичното масло, може да служи като ефективно средство за предотвратяване на диабет от 2ри тип, понижаване на риска на сърдечносъдовите заболявания и затлъстяването. Зехтинът способства понижаването на инсулинорезистентността. 

Зехтинът понижава риска за развитие на болестта на Алцхаймер - проблем на лицата в напреднала възраст. Профилактично значение има приемането на зехтин и орехи.

Препоръчва се ежедневното употребяване на 1 с.л зехтин и 1 с.л мед сутрин нагладно

Почистеният зехтин може да защити черния дроб от окислителния стрес (oxidative stress), процеса повреждащ клетките в резултат на окисляването.
Изследватели публикували в списание с открит достъп "Хранене и метаболизъм" сведения за това, как по време на експеримент лабораторни плъхове били подложени на умерено въздействие на токсичен хербицид.
Изследователи, публикували в списание с отворен достъп "Хранене и Метаболизъм" сведения за това, как по време на експеримент с лабораторни плъхове бяха подложени в умерено колчество на въздествие на токсичен хербицид, известен със свойствата си да изтощава и да предизвика окислителен стрес. В резултат бе открито, че плъховете, в рациона на които добавяли зехтин, частично били защитени от последственото поразяване на черния дроб.

Мохамед Хамами (Mohamed Hammami) от Манастирския Университет в Тунис съвместно с група изследователи от Саудитска Арабия, работили над изпълнението на експеримента с използването на 80 плъха. Професор Хамами, отбелязал следното: "Зехтинът е основен и най-разпространен компонент в средиземноморския рацион. Съществува растяща очевидност за това ,че той може да има големи преимущества за здравето, включвайки съкращаване на риска за възникването на заболявания на сърцето, предотвратява някои видове ракови заболявания и модифицирани имунни и възпалителни реакции. В своето изследване ние показахме, че употребяването на почистен зехтин и негови екстракти, защитава тъканите на черния дроб от окислителния стрес".

Изследвателите разделили плъховете на контролни групи: една група животни, в храната на които добавяли зехтин, и шест групи, в които животните били подложени на въздействието на хирбицид тип '2,4-киселина Dichlorophenoxyacetic' с или без добавянето на зехтин в чист вид или един от двата вида екстракта от маслото - хидрофлофилическа фракция (hydrophilic) или липофилическа фракция (lipophilic). Всички плъхове, подложени на въздействието на хибрицидите се наблюдавали признаци за значително повреждане на черния дроб. Въпреи това, добавките на почистения зехтин и хидрофлическата фракция оказали значително увеличеване в противоокислителната дейност на ензима и намаляването на признаците за повреждане на черния дроб.
Говорейки за резултатите, професор Хамами отбелязал, че "хидрогилическата фракция на зехтина се оказа напълно ефективна в съкращаването на изработката на токсини , предизвикващи окислителен стрес, посочвайки, че хидрофилическия екстракт може да окаже пряко противоокислителен ефект на клетките на черния дроб. Освен това , по-подробни изследвания за ефекта на противоокислителните съставки отделно и/или тяхното взаимодействие са необходими за обосноваването на тези наблюдения". 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft