Ядките като суперхрана

вход през zajenata.bg
9026

За полезните свойства на ядките се говори от незапомнени времена. Според източници от Античността жреците в Древен Вавилон са забранявали на простолюдието да яде ядки, защото са се страхували от размирици, а актьорите в Древна Елада са ядели по няколко шепи ядки преди представление – за да се справят по-добре на сцената.

Днес е научно доказано, че шепа ядки влияят благотворно на дейността на мозъка, а и носят полза на целия организъм.
Всички видове ядки съдържат много витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо. Трудно може да се определи кой вид ядки е най-полезен, защото всяка разновидност притежава свой уникален състав.

Установено е, че хората, които консумират по 100 г ядки седмично, имат с 30% no-ниска заболеваемост от анемия, гуша, разширени вени и увеличена простата. Те страдат по-рядко от сърдечно-съдови проблеми и имат по-здрава костна система и зъбен емайл в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат ядки.

Ядките много успешно концентрират в себе си важни хранителни вещества, необходими за рационалното хранене. Природата е съчетала по уникален начин мазнини, белтъчини и много малко количество въглехидрати. С помощта на съвременни изследвания е установено, че 100 г ядки съдържат белтъчини колкото 50 г месо .

Редовното ядене на ядки ще снабди организма с жизненоважни минерали, както и витамините В6, Е и РР. Ако приемете само 50 грама ядки, вие ще снабдите организма си с около 13.5 г белтъчини, 8 г въглехидрати 205 мр фосфор, 90 мг магнезий, 370 мг калий.
Ядките са широко разпространени в източната народна медицина. Поради високата им калоричност, те са безценен помощник при съставянето на диети за напълняване, възстановяване от тежко боледуване или продължителен физически труд.
Всеизвестно е подмладяващото им действие, благодарение на веществата с антиоксидално действие – витамин Е , селен, флавоноиди, ненаситени мастни киселини , които обезвреждат свободните радикали, действащи разрушително върху тялото.

Ядките са богати на незаменими мастни киселини , като повечето (около 85%) от съдържащи те се в тях липиди са ненаситени /намаляват нивото на “лошия холестерол” в организма, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболя-вания/ и запазват нивото на “добрия холестерол”. Същевременно чрез обезвреждане на свободните ради кали, причинители на болести като атеросклероза, катаракта, варикозно разширение на вените, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, инсулт, бронхиална астма, диабет, депресия, много видове рак, ядките са профилактично лечебно средство. От всички тези заболявания можем да се предпазим чрез редовна консумация на ядки, за предпочитане сурови.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft