Съвети за родители на първокласници

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за родители
Съвети за родители на първокласници
27051

Педиатрите и детските психолози отбелязват, че тръгването в първи кла с е критичен момент в живота

От това, доколко успешно малчуганът ще се адаптира към училищното натоварване, зависи неговото отношение към обучението за много години напред.

Ако вашият наследник е тръгнал на училище на шест години или не е ходил на детска градина , ако често е боледувал в предучилищна възраст, бъдете внимателни към него. Периодът на привикване при него ще продължи от 3 до 6 месеца.

Какво да правите?
- През първия срок веднага след занятията детето трябва да се прибере вкъщи, да обядва в спокойна обстановка и да спи 1,5 часа. След това да си подготви домашните, а преди да си легне, да се поразходи.

- Избягвайте съвместно посещение с детето на многолюдни места - магазини, пазари.

- По време на подготвянето на уроците най-важното е да избягвате преумора, затова на всеки 20-30 минути занимания давайте на малчугана почивка. При това се старайте така да разпределите уроците на отделни задачи, че за тези 20 минути първокласникът да може да свърши нещо докрай, без да зарязва задачата или упражнението по средата. В първи клас трябва да подготвяте уроците заедно с чедото си - не да му подсказвате, а само да следите правилното изпълнение на задачите.

- Полезно е колкото се може по-често да хвалите детето за всички негови "победи", а за пропуските да не му се карате.

- Родителите на единствените отрочета, които не са ходили на детска градина, през първия срок може да се сблъскат с техните безкрайни оплаквания от съучениците и учителите - децата ги обиждали, класната не ги обичала и т.н. Трябва да се научите да реагирате правилно на такива жалби. Покажете на детето, че го разбирате, и му съчувствайте, но при това не обвинявайте другите. Когато малчуганът се успокои, обсъдете с него как трябва да се държи в една или друга сложна ситуация, какви стъпки да предприеме, за да си намери приятели и да спечели симпатиите на съучениците си.

- Пригответе народно средство, което помага на организма да се приспособи към стреса.
Вземете по 200 г сушени кайсии, стафиди, смокини, сини сливи без костилки. Нарежете ги наситно с нож /не с месомелачка/, добавете 25 ореха /натрошени, не счукани/. Разбъркайте добре. Съхранявайте в хладилника. Всяка сутрин давайте на детето по една препълнена чаена лъжичка от сместа с чаша кисело мляко или йогурт.

Родителите трябва да обръщат голямо внимание на храненето на ученика в периода на адаптиране. Често независимо от възрастта си детето започва зле учебната година, защото "неправилната" храна усилва нервозността и повишава уморяемостта му.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Родители и деца
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft