Вредни ли са енергийните напитки за деца

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Вредни ли са енергийните напитки за деца
5640

Американски доктори препоръчват на деца и тийнейджъри да избягват енергийните напитки и да ги заменят със спортни напитки в ограничено количество.

Според експертите консумацията на енергийни напитки от млад организъм може да предизвика странични ефекти. Те смятат, че децата никога не са имали нужда от енергийни напитки, тъй като те съдържат кофеин и други стимуланти, които не са хранителни.

Организмът на децата реагира различно от този на възрастните при консумацията на енергийни напитки. За детския организъм това е стрес, а стресът е излишен за тяло, което все още е в процес на растеж.

Независими експерти са сравнявали действието на спортни напитки, наричани още изотонични, и действието на енергийните напитки върху организма на деца и тийнейджъри.


Спортните напитки се различават от енергийните напитки по това, че не съдържат стимулиращи вещества. Енергийните напитки съдържат много различни съставки – в това число и билкови извлеци, които могат да имат странични ефекти, за които все още няма много информация.

Въпреки че няма много документирани случаи на вреди, свързани с тези напитки, стимулантите в тях могат да увредят сърдечния ритъм и да предизвикат различни неприятни ефекти.

При някои деца и тийнейджъри редовното пиене на енергийни напитки или изпиването на повече от една напитка наведнъж може да доведе до непредвидими последствия.


Описани са случаи на халюциниране и на сърдечни проблеми, както и на увреждания на черния дроб и на бъбреците, които са свързани с употребата на енергийни напитки.

Въпреки че описаните случаи са рядкост, децата и тийнейджърите трябва да са наясно, че е добре да се въздържат от консумацията на енергийни напитки.

В повечето развити страни около половината потребители на енергийни напитки са тийнейджъри и деца. Съдържанието на кофеин в енергийните напитки не е подходящо за консумация от детски организъм .

За децата, които водят предимно заседнал начин на живот, консумацията на енергийните напитки е начин да се сдобият с още излишни килограми . Експертите препоръчват на децата и тийнейджърите да утоляват жаждата си с вода или, ако тренират активно, със спортни напитки.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здравни съвети
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft