Какво представлява остеохондрозата

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какво представлява остеохондрозата
119542

Остеохондрозата / osteon – кост и chondros – хрущял/ обединява в себе си група заболявания, които засягат ставния хрущял и нормално протичащото костно формиране в различни части на тялото. Болестта засяга предимно деца и юноши в активен растеж. Все още не е уточнена точната причина за възникване на остеохондрозата, но се смята че важна роля играят различни метаболитни и инфекциозни фактори, както и остри или хронични травми и тежки физически натоварвания. В редица случаи остеохондрозата има първичен характер, без да има явна причина за появата й.

Механизмът на възникване на болестта се изразява в смущение в кръвоотока, който изхранва костта, а оттам и увреждането на костната и хрущялната тъкан. Недостатъчното кръвоснабдяване причинява некроза на костта. Резултатът от това е настъпването на патологични изменения.

При въздействие на голяма сила върху междупрешленните дискове, те започват да се деформират, травмират и постепенно оказват натиск върху близките нерви и кръвоносни съдове. По този начин ги повреждат.

Резултатът от този сложен процес е влошено кръвоснабдяване на главния мозък и дразнене на вътрешните органи. Когато дискът започне да се разрушава, той вече не може да бъде качествен амортисьор, което поврежда костната структура на гръбнака и той губи своята еластичност.

При появата на остеохондроза в гръбначния стълб и междупрешленните дискове, които се състоят от хрущялна тъкан се получава някои изменения. В резултат от това размерът на отвора, през който преминават нервите от гръбначния мозък се намалява. Така нервите могат много лесно да се прищипят. Ако останат много време в това положение, част от структурата им загива и мускулите атрофират. Намалената чувствителност на нервите може да причини липса на усещане в някои участъци.

Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft