Колит –симптоми и лечение

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Колит –симптоми и лечение
34969

Под понятието колит се разбира възпаление на дебелото черво (колона). Разнообразни са причините, които могат да доведат до колит, включително инфекции, нарушено кръвоснабдяване, автоимунни реакции.

Дебелото черво събира и съхранява излишните продукти от храносмилането. То представлява мускулна тръба, която с помощта на перисталтични движения изтласква отпадните материи към ануса с последващото им отделяне. След попадане на храната в стомаха, тя се смила на каша и от там постъпва в тънките черва. Тук става абсорбцията на всички важни за организма хранителни вещества. Когато течното съдържимо попадне в дебелото черво, то се смесва с мукуса и нормалната бактериална флора в червото. Вътрешният слой на колона е покрит с лигавица, която абсорбира вода и електролити, с което се подпомага оформянето на изпражненията. Този вътрешен слой на дебелото черво е мястото, където се развива възпалението при колит.

Подобно на всеки друг орган, дебелото черво се кръвоснабдява от артерии, които донасят кръв,богата на кислород и хранителни вещества. Заболявания, които намаляват кръвоснабдяването на дебелото черво, могат да предизвикат възпалението му.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft