Билки, които облекчават раждането

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за бременни
Билки, които облекчават раждането
4175

Всяка жена прецизно брои дните, за да определи приблизително времето, когато бебето й ще се появи на света. Колкото повече наближава то, толкова по-често я завладява чувство на стаена тревога, неясен страх за непредсказуемия изход на облекчаването от бремето й. В сложната гама от чувства е вплетена и боязънта от трудно раждане. В такъв случай има рецепти, облекчаващи раждането, изработени от много поколения жени.

Най-често се използва билката обикновен пелин . Тя обезболява и ускорява раждането . Приготвя се запарка от 1 супена лъжица билка на чаша кипяща вода. Държи се затворена с капак 2-3 часа, пие се по четвърт чаша 3 пъти на ден преди ядене.

Друга пропорция: 3 чаени лъжички сушена билка на 300 мл кипяща вода, също се запарва 2-3 часа и се пие по 100 мл половин час преди ядене.

В някои препоръки се говори за 1 супена лъжица прах от връхчетата на клонките на обикновения пелин на 0, 5 л кипяща вода, след половин час запарване се пие по половин чаша 3 пъти на ден. Обикновеният пелин е невъзможно да се стрие на прах, той се събира на топчета като памук (има се предвид нормално изсушена билка). Трябва хубаво да я стриете с ръце, като изхвърлите грубите стъбла, после да я наситните с ножица, да я стриете в порцеланово или дървено хаванче. Дори силно наситнена, билката не се изсипва от лъжицата, става на сплескано купче. Ако пелинът може да се стрие на прах, значи е престоял дълги години и е изсъхнал до невъзможност, от него няма никаква полза.

Опитните знахарки и баби дават на родилките по време на напъни, за да намалят болките и да ускорят раждането, вълшебната съсънка. Тя се отнася към отровните растения, трябва да се използва внимателно, защото при предозиране може да предизвика възпаление на лигавицата на червата и бъбреците. Наистина, след изсушаване съсънката изгубва токсичността си.

За бързо приготвяне 1 чаена лъжичка билка се запарва в чаша кипяща вода, стои на топло 1 час, прецежда се и се пие по 1-2 супени лъжици 4 пъти на ден. Това е абсолютно безвредно.

По-надежден е студеният извлек: 2 чаени лъжички наситнена съсънка се заливат с чаша преварена вода на стайна температура, престоява едно денонощие и се пие на малки порции през деня.

С какво е полезна съсънката ? Тя въздейства пагубно на златистите стафилококи, с които за съжаление са заразени много наши родилни домове. Няма защо да крием, заради тях веднага след появяването им на света на всички бебета почти поголовно се инжектира антибиотик, което после предизвиква у тях дисбактериоза и диатеза. Така че бабите-знахарки са знаели какво да правят, за да ги защитят от златистите стафилококи. Всъщност те са използвали точно такъв извлек от съсънка при бебешката спазмофилия, за да премахнат проявите на гърчове и конвулсии на бебето, само че дозировката е била минимална: по 1 чаена лъжичка 2-3 пъти на ден.

В детската практика извлекът от съсънка се прилага и досега: освен при спазмофилия, при диария, коклюш, бронхити и бронхиална астма.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Бременост и раждане
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft