Каква диета да спазваме при гастрит

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Каква диета да спазваме при гастрит
307096

Щом сте стигнали до тук, т.е. да четете тази статия, значи вече за съжаление страдате от гастрит . Затова ще обясним само накратко какво представлява това заболяване. Най-общо казано гастрита е възпаление на лигавицата на стомаха. Възпаленията могат да бъдат различни по характер и причините за тях също са многобройни. Най-често гастрита се причинява от неправилно хранене, стрес, заболяване. Лошото на това заболяване е, че всеки път, когато хапнете нещо дразнещо лигавицата на стомаха, се появяват болки и парене. Понякога се налага цялостно да промените менюто си, за да не се уврежда допълнително стомаха, а и за да не си причинявате повече болки.

Едно от най-добрите средства за това със сигурност не е содата за хляб, използвана толкова често и без консултация. В определени моменти тя дори засилва проблем повече. Ако страдате от гастрит, верен ваш приятел ще е сока от моркови. Той намалява киселинността на стомаха и може да се приема в каквото количество искате.

Диетата при гастрит има за цел да не позволява на храната, която приемате, да оказва дразнения върху лигавицата. В същото време не трябва да се лишавате и от ценни хранителни вещества и витамини и менюто ви трябва да е балансирано. При хранене наблягайте на варени и задушени храни, пърженото причинява доста киселини и болки. Може и печени ястия, като внимавате с подправките. Трябва храната да се сдъвква добре, може дори да е пасирана, да се намали съдържанието на сол и да не е нито много гореща, нито пък обратното студена. Яденето е разпределено на 6 хранения дневно, по малки порции.

След хранене е добре да се движите, а не да останете на едно място и храната да ви тежи. Не се напрягайте обаче, една разходка за половин час е достатъчна.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft