Елдата произхожда от азиатските страни, отглежда се на много места, а най-популярна е както казахме в Русия, но скоростно набира слава и по други държави, заради многото си положителни качества. Погрешно се причислява към зърнените растения, защото прилича на тях, но реално е отделен вид. Едногодишно растение е, което цъфти с бели цветове, а плода му е малка триъгълна кутийка, леко изпъкнала, прилича на лешник, но е по-малко. Точно тази малка кафява кутийка е толкова ценна с множеството полезни вещества, които съдържа. Там са събрани микроелементи, аминокиселини, витамини, аргинин, лизин, лесно усвоими белтъчини. В добавка към тях елдата ви дава желязо, калции, калий, мед, цинк, бор, йод, витамини В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е, ябълкова киселина и оксалова киселина.
Бедна е на мазнини и въглехидрати, съдържа едва 30% въглехидрати и 3% мазнини, което я прави идеална храна за хора с проблеми с теглото и диабетици. Препоръчва се изключително много за хора занимаващи се интензивно със спорт, защото увеличава мускулната сила. Прекрасно средство е и за нормализиране на холестерола, а като добавка към менюто ви помага при различни заболявания като ревматизъм, артрит, хипертония, артеросклероза. Освен за здравето, се грижи и за красотата ви, защото подхранва ноктите, кожата и косата и подпомага имунната система. Съдържа флавоноиди, помощници в борбата със стареенето. С две думи това малко зрънце е истинска природна аптека. Така, че редовната консумация на елда влияе само положително на здравето и организма ви.
