Време е за пролетно измиване на прозорците!

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Време е за пролетно измиване на прозорците!
4644

Време е да се залавяте с пролетното почистване на дома ! Искате ли? Можете да започнете с прозорците. Ето няколко съвета, как да го направите:

Необходими са ви  леген с топла вода  (в която сипвате силна ракия или спирт), кърпи, вестници,  гюдерия . Първо почистете дървените части от натрупаните прах и мръсотия. След това преминете към стъклата. Работете винаги с два съда- за мръсна и чиста вода.

Пригответе разтвор: две супени лъжици оцет разтворете в един литър вода. За силно замърсени стъкла към сместа добавете и лъжица спирт. За блясък прибавете и малко сол. Можете да използвате и готовите препарати за стъкла – те са и с приятен аромат.

Предварително свалете пердетата, добре е да изперете и тях. Разчистете перваза – добър случай да го почистите основно, особено ако по него нареждате вещи, цветя. Ако отдолу има паркет или друга деликатна повърхност – поставете вестници, за да предпазите.
Ако стъклото е силно замърсено минете предварително със суха или леко влажна кърпа. Използвайте мека материя за основното измиване, а след това със сух парцал, стари вестници или гюдерия избършете.

Нови прозорци  мийте с чиста вода без добавки, а силно замърсени със сапун. Много вода не наливайте, защото не трябва да капе от парцала.

След първия парцал, леко изстискан, намажете стъклото с разтвор от тебешир; с втория- съберете мръсотията. Оставете стъклото малко да изсъхне (но не изцяло) и протрийте с третия парцал- чист.

Силно замърсени  прозорци  добре се измиват с топла вода и малко  спирт .

Прозорци и огледала ще заблестят ако ги измиете със солена вода.

Ако се наложи да измиете замръзнали прозорци върху повърхността на които има скреж и лед, разтворете 2 супени лъжици готварска сол в 1 чаша вода. С този концентриран разтвор изтривате стъклата докато падне ледът и след това ги избърсвате със суха мека кърпа.

Никога не мийте  прозорците  когато слънцето свети право в очите.  Стъклата  ще изсъхват много бързо и ще останат петна.

Потъмнелите стъкла можете да намокрите с оцет, после изплакнете с вода – те пак ще станат чисти и прозрачни и ще придобият особен блясък.

Петната от мухите лесно се премахват от равни части  вода и нишадър .

Колко често да миете прозорците – това е Ваш личен избор, зависи от това с колко време и сили разполагате, а също дали живеете на голям булевард, с много коли, на първи етажи на блок или има други фактори, които водят до по-бързото замърсяване на дома. При всички случаи е добре да го правите поне веднъж на сезон.

Не забравяйте да свършите тази работа преди Великден, че той наближава! ;)

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Уютен дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft