Папая- ангелският плод

вход през zajenata.bg
8678

Вкусно-сладка, с мека, маслообразна консистенция, папаята неслучайно е била наричана “ангелският плод” от Кристофор Колумб. Навремето считана за екзотична, днес папаята може да се открие по всяко време през годината.

Този плод предлага не само богатия вкус и слънчев цвят на тропиците, но и е източник на антиоксидантни хранителни вещества като каротини, витамин С, флавоноиди, фолиева киселина, пантотенова киселина, минерали, калий и магнезий, както и фибри. Заедно те подобряват здравето на сърдечно-съдовата система и осигуряват защита срещу рак на дебелото черво. В допълнение, папаята съдържа храносмилателния ензим папаин, който се използва от организма като бромелаина – сходен ензим, намиращ се в ананаса, който помага при спортни и други травми, както и алергии.
Папаята може да бъде много полезна в превенцията на артеросклерозата. Тя е прекрасен източник на витамин C, Е и А – три много силни антиоксиданти.

Тези хранителни вещества предотвратяват окисляването на холестерола . Само когато е окислен, той може да се закрепя за стените на кръвоносните съдове, образувайки опасни плаки, които в крайна сметка могат да доведат до инфаркт или инсулт.
Доказано е, че хранителните съставки в папаята помагат в превенцията на рака на дебелото черво . Това се случва благодарение на фибрите, витамин С, бета каротин и витамин Е, които се съдържат в екзотичния плод. Тези вещества осигуряват защита на клетките от атаката на свободните радикали. Наслаждавайки се на вкуса на папаята, вие намалявате риска от рак на дебелото черво.
Папаята съдържа няколко уникални храносмилателни ензима, сред които е папаина. Те помагат за намаляване на възпалителните процеси и ускоряват заздравяването при изгаряния. Това обяснява защо хора с болести, които се влошават от възпаления като астма, остеоартрит и ревматоиден артрит, претърпяват подобрение в състоянието си, когато приемат повече такива ензими, както и витамин C, Е и бета каротин, които също сa характерни за папаята.

Папаята укрепва и имунната система и редовната й консумация осигурява защита срещу настинки и грипове.
Когато сте били дете, майка ви сигурно ви е повтаряла, че морковите ще помогнат да виждате по-дълго време ясно, но когато вече сте възрастни, трябва да знаете, че плодовете са от още по-голямо значение за зрението. Папаята е идеален избор за тази цел.
Ако вие или някой, когото обичате, е пушач, или пък сте постоянно изложени на цигарен дим, то консумирането на богати на витамин А храни като папаята може да спаси живота ви, предполага проучване на Канзаския университет. Докато изучава връзката между витамин А и белодробните възпаления, професор Ричард Бейбът прави изненадващо откритие : характерният за цигарения дим канцероген – бензопирин – води до недостиг на витамин А. Ето защо, ако пушите, папаята наистина ще ви бъде от голяма полза.

Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft