Защо са опасни пакетираните зеленчуци

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Защо са опасни пакетираните зеленчуци
16044

Апетитните готови зелени салати и свежите опаковани марули, които грабват погледите ни от рафтовете на магазините, са по-опасни за здравето отколкото повечето хамбургери и пържените картофки.

Звучи парадоксално, но е факт. Според водещи британски специалисти повишаването на заболеваемостта от стомашно-чревни инфекции се дължи на употребата на пакетирани салати.

Хамбургери
Въпреки че производителите масово рекламират продуктите си като напълно безопасни и двукратно или трикратно измити, взети проби опровергават твърденията им.

Проверката на над 200 вида различни салати, от 16 марки категорично са доказали съдържанието на бактерии, които се индикатори на ниска хигиена и замърсяване с фекалии.

Пакетирани зеленчуци
„По-безопасно е да изядете един хамбургер, дори и той да съдържа следи от конско месо, отколкото марулята в този хамбургер“, е мнението на професора по бактериология от Университета в Абърдийн - Хю Пенингтън.

Според д-р Пенингтън това се дължи на факта, че във връзка със скандалите с конско месо, качеството на предлаганото месо се намира под много строг контрол. По отношение на марулите и другите зелени листни зеленчуци подобен контрол липсва.

Пресни зеленчуци
Пробите от изследваните пакетирани зеленчуци са доказали наличието на опасния микроскопичен паразит Криптоспоридий (Cryptosporidium), който при попадане в организма на човек може да доведе до заразяване с криптоспоридиоза.

Замразени зеленчуци и плодове
Симптомите на това стомашно-чревно заболяване се изразяват в средна до тежка диария, болки в стомаха и загуба на тегло. Заболяването е опасно и протича тежко при малки деца, възрастни и хронично болни.

Микроскопичният паразит живее в почвата и при директен контакт на зеленчуците със замърсена почва той се прикрепва по листата им. Измиването или съхранението в хладилник на заразените листни зеленчуци не спира развитието на опасната бактерия. При нормални обстоятелства термичната обработка напълно я унищожава, но никой не подлага на термична обработка зелената си салата.

Кампаниите и призивите за здравословно хранене препоръчват консумацията на свежи зеленчуци всекидневно, като част от балансиран и здравословен хранителен режим. Оказва се, че това може да е нож с две остриета, защото част от патогенните микроорганизми много лесно се прикрепят към листата на салатите и рискът от заразяване с криптоспоридиоза, салмонела или листериоза е съвсем реален.

Специалистите съветват да не се доверяваме сляпо на твърденията на производителите и да измиваме много внимателно салатите, които купуваме, дори ако се твърди, че са предварително измити и готови за консумация.

Проф. Педингтън подчертава, че мисълта за собственото ни здраве трябва да е на първо място при избора на хранителни продукти. Най-добре да избягваме салатите, които се продават предварително пакетирани в полиетиленови опаковки.

Здравни съвети
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft