Кога да дадем за първи път на бебето месо

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за родители
Кога да дадем за първи път на бебето месо
2047

Включването на месо и каквато и да е твърда храна в менюто на бебетата трябва да става постепенно.
Моментът, когато бебето трябва да започне да яде месо , зависи от неговото развитие. Разбира се, има общи принципи за това на каква възраст повечето бебета са способни да консумират месо, но, въпреки това, някои са готови още на 6 месеца, докато други трябва да почакат до първия си рожден ден.

Бебето и месото : общи напътствия

Според клиниката Мейо бебетата често са готови за прием на твърди храни на 4 до 6 месечна възраст. Според сайта Babycenter, когато бебетата са нетърпеливи да хапват житни храни, изцедени плодове и зеленчуци, то те са готови да опитат и месо. Обикновено това се случва между 7-ия и 10-ия месец. Бебетата все още имат склонност да повръщат на тази възраст, а също им липсват и кътници, с които да дъвчат. Поради тези причини месото трябва да бъде под формата на специална бебешка храна от магазина или приготвено на пюре вкъщи.

Напътствия за развитието на бебетата

Според педиатрите бебетата са готови за твърда храна, включително зеленчуци, плодове и месо, когато са налице три индикатора за развитието им:
• Бебето трябва да може да държи главата си изправена и в стабилна позиция.
• То трябва да може да седи на висок стол с необходимата подкрепа.
• Бебето също трябва да е любопитно какво ядем ние.

Твърдите храни

Добре е да започнем с житни култури, когато бебето е достигнало етапа в развитието си за приемането на твърди храни. Можем да ги смесим с кърма или формула, за да бъдат в голяма степен в течно състояние, но не и да ги даваме от бутилка. След това просто трябва да насърчаваме бебето си да седи и да приема храната с малка лъжичка един или два пъти дневно. Когато вече може лесно да преглъща полутечната житна храна, намаляваме количеството течност в нея. Веднъж щом бебето започне да се справя със сухи житни храни, можем да опитаме с месо, зеленчуци и плодове. Добре е да му даваме по един вид нова храна и да изчакаме три до пет дни, за да се убедим, че организмът му не реагира зле и няма да се разболее от нея .

Месото в бебешката диета

Ако бебето първоначално не хареса говеждото или пилешкото месо, изчакваме няколко седмици или месец и опитваме отново. В добавка към новия и различен вкус, пасираното месо има различна текстура от другите храни, които бебето е свикнало да яде, така че в началото не са изключени трудности. Американската академия по педиатрия препоръчва смесването на любимите зеленчуци на бебето с топло пасирано месо, за да му помогнем да свикне с вкуса.

За какво да внимаваме

Преди да започнем да храним бебето си с пасирано месо, трябва да се консултираме за одобрение с лекар. Когато и други храни, които бебето може да яде с ръце, започнат да присъстват в неговата диета, и то вече има няколко зъбчета (което се случва около 8-ия до 10-ия месец), можем да започнем да му даваме малки парченца месо. Важно е да се убедим, че сме нарязали внимателно месото на много, много малки бебешки хапчици. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Родители и деца
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft