Защо ни капе косата

вход през zajenata.bg
20377

Нормално е да губим част от косата си. На мястото на всеки паднал косъм пониква нов. Но когато това не стане навреме и косата ни започне постепенно да оредява, трябва да се обърнем към лекаря. Той ще установи причината.

За окапването на косата
Колко косъма е нормално да падат на ден?

До 100. Косата расте до 25 мм на месец, от 2 до 6 години. След това фоликулите са в състояние на покой и космите започват да падат. После поникват нови.

Кога окапването се дължи на болест?

Когато по гребена остават повече от 100 косъма. Тогава става въпрос за заболяването алопеция. Около 80 % от мъжете се сблъскват с него и от 60 до 70 % от жените.

Могат ли жените да оплешивеят?

В много редки случаи. За разлика от мъжете, които олисяват над слепите очи и темето, косата на жените оредява при пътя на главата им.

На какво се дължи разредяването на косата?

До 80 % от случаите е вследствие на заболяването андрогенна алопеция. То е хормонално обусловено. Наблюдава се при всеки втори мъж, а след критическата възраст - при всяка пета жена.

Коя е причината за разредяването на косата?

Виновен е мъжкият полов хормон Dihydrotestosteron (DHT). Той затруднява работата на обмяната на веществата в корените и те трудно се снабдяват с кръв и оттам - с хранителни вещества. В резултат на това косата започва да пада и престава да се образува нова.

Защо понякога косата окапва във формата на кръг?

Предполага се, че имунните клетки, които атакуват вирусите, започват да взаимодействат с клетките във фоликулите. Косъмът не може да ги разпознае и ги отхвърля. Тогава се получава оголване на главата на места. Този процес се спира чрез тинктури, съдържащи кортизол. Ако те не помагат, се прави специална имунна терапия.

За окапването на косатаИма ли други причини за падането на коса?

Една от тях е стресът, чиито хормони влияят подобно на мъжкия полов хормон DHT. Също така оплешивяването може да се дължи на смущения в щитовидна-та жлеза (тя произвежда хормони, които регулират обмяната на веществата) Когато не функционира правилно, косата лесно пада. Хапчетата за регулиране на метаболизма спират косопада.

Могат ли някои лекарства да го предизвикат?

Да. Това са препаратите с високо съдържание на синтетичния хормон гестаген. Косата може да се разреди и от медикаментите за понижаване на мазнините в кръвта и от тези, които са за високо кръвно налягане.

Начинът на хранене има ли отношение към него?

До голяма степен. Косата окапва при жени, които страдат от булимия и анорексия и такива, които се подлагат на строги диети. Тогава в организма не постъпват достатъчно желязо, цинк, мед, фолиева киселина и биотин, косата губи блясъка си и лесно пада.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Коса
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft