Защо е полезно жените да хапват орехи

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Защо е полезно жените да хапват орехи
10184

Орехите са световно известни като „ храна за мозък “. Причина за това е високата концентрация на омега-3 мазнини. За да функционира правилно човешкия мозък, който е съставен от около 60% структурни мазнини, той трябва да получава редовно количества омега-3 киселини, които се съдържат в месото на студеноводните риби и ядките, в частност орехите.

Орехите за богат източник на Витамин С, витамин А, В и Е , както и на редица микроелементи и минерали като желязо, магнезий, фосфор. Те са важен източник на мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които играят ключова роля за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

Орехите предпазват жените от диабет
Наскоро проведено в Съедините американски щати медицинско изследване доказа, че редовното поемане на малки порции орехи, има решаваща роля в борбата с диабет. Въпреки че не е смъртоносен, диабетът се определя като едно социално значимо заболяване. Причините за това са високите разходи, за борба с усложненията от това хронично заболяван, от една страна и влиянието, което оказва върху всекидневието на хората, от друга.

В световен мащаб се забелязва епидемия от диабет. Според учените това се дължи основно на нездравословния начин на живот, който хората водят и на поголовното затлъстяване, в следствие на неправилен хранителен режим.

Изследване, проведено върху почти 140 000 жени в САЩ е доказало, че редовната консумация на 28-30 грама орехови ядки, поне два пъти седмично понижава риска от развитието на диабет от втори тип, в сравнение с жени, които консумират орехи по-рядко или въобще ги изключват от менюто си.

Орехите предпазват жените от диабет
Данните от това проучване съвпадат с получени по-рано резултати от влиянието на редовната консумация на орехи върху превенцията на развитието на диабет. Авторите на изследването смятат, че въпреки, че изследването е проведено само върху жени, получените резултати със същата сила се отнасят и за представителите на силния пол.

Асоциацията на Диабетиците в Обединеното Кралство предупреждава, че броят на хората, които ще се борят с това коварно заболяване ще се повиши почти двойно – от два и половина милиона до четири милиона диабетно болни до края на 2030 година.

Диабетът е коварно системно заболяване, което, ако не се лекува правилно, е в състояние да увреди всички органи в човешкото тяло. Недобре компенсирания диабет може да причини инфаркт, намаляване на зрение, загубата му и дори да доведе до ампутация на крайници, като усложнение на диабетна невропатия.

Орехите предпазват жените от диабет
Учени от Университета Харвард, САЩ, са провели мащабно изследване на здравето на медицински сестри. Здравето на приблизително 138 000 здравни работнички е било проследяване в един продължителен десетгодишен период. Следени са били хранителните им навици, най-вече колко често и какви ядки са консумирали.

Целта на експертите е била да се установи влиянието на редовната консумация върху здравето на доброволките. Данните от изследването недвусмислено показали, че рискът от развитието на диабет при дамите, които си похапвали орехови ядки поне два пъти седмично е бил 24% по-ниска от този при останалите.

Ако включвате в менюто си орехи само веднъж седмично, този риск спада само с 13 %. Представителките на нежния пол, които се сещат за орехови ядки само веднъж месечно, почти не намаляват риска за здравето си.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft