Защо е полезно и какво лекува лилавото зеле

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Защо е полезно и какво лекува лилавото зеле
5497

Научно доказан факт е, че колкото е по-тъмен и наситен цвят има даден плод или зеленчук, толкова по-високи са неговите антиоксидантни нива. Поради това лилавото зеле се нарежда в графата на изключително полезните храни, имащи неподозирано ползотворни функции.

Пурпурният пигмент, който се съдържа в него, има в себе си флавоноиди, включително ресвератрол. Той може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Ресвератролът помага за отпускане на артериалните стени , като намалява налягането в артериите и позволява по-добро движение. Освен това се смята, че може да убива ракови клетки.

В резултат на изследвания станало ясно, че той може да потисне разпространението на рак на дебелото черво. Освен това ресвератролът може да индуцира клетъчна смърт в случаи на рак на простатата, на гърдата, кожата, черния дроб, белия дроб и рак на кръвта .

Различните полифеноли пък, които са в съдържанието на лилавото зеле, могат да намалят възпалителния процес в тялот о.

Лилавото зеле, както и всички храни, имащи тъмен цвят, помагат на черния дроб. В тези храни се съдържат завишени нива на антоцианини, поради което са добри антиоксиданти. А това намалява увреждането на черния дроб, породено от прекомерен прием на алкохол.

Салата от червено зеле
Антоцианините от друга страна доказано намаляват образуването на язва на стомаха. Смята се, че това отново се дължи на антиоксидантите в тъмните храни, които предотвратяват окисляването и увеличават активността на други важни антиоксиданти като глутатион, които са естествено присъстващи в тялото.

Освен това лилавото зеле има функцията да се бори с инфекциите. Антоцианиновите съединения се борят с бактериите, които най-често предизвикват инфекции на пикочните пътища и стомашни язви. От друга страна те могат да намалят "лошия" холестерол с до 13 на сто, като същевременно повишат "добрия" холестерол.

Храните, имащи подобни и сходни свойства с тези на лилавото зеле, са всички, притежаващи лилав пигмент - лук, грозде, черни смокини, сливи и къпини.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft