Кога е хубаво да хвалите детето си

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за родители
Кога е хубаво да хвалите детето си
1371

Да си поговорим за похвалата. Тя е важна за всеки един човек – както за възрастните, така и за децата. За съжаление, много често родителите забравят за това и подминават похвалите .

Напразно. Колкото повече хвалите детето си, толкова повече го мотивирате да извършва добри дела. Съществува обаче една тънка граница, която ако се прехвърли, е възможно похвалата да провокира горделивост. Как правилно да хвалим детето за да не се случи нещо подобно?

Детето зависи напълно от своите родители, улавя настроението на майка си и тънко определя нотките на положителното и отрицателното. Ако майката се скъпи на похвали детето може да реши, че то просто не е обичано.

Представете си, че вие зависите от някого, когото обичате безусловно, до дъното на душата си. И този човек постоянно ви критикува, мъмри и осъжда. Каква ще бъде вашата първа мисъл? Най-вероятно ще решите, че не сте нужен на този човек, защото не сте достатъчно добри.

Така е и с детето – то просто не вярва в любовта на родителите си, които постоянно оценяват отрицателно неговите постъпки . Често не постъпките му, а него самият. Ако в семейството преобладава оценково отношение, детето получава сериозна психологична травма. То става неуверено, предварително се програмира на несполука във всички свои действия. Детето постоянно се сравнява с другите и виждайки превъзходството на другите изпадат в униние, апатия и стрес.

Малките деца в предучилищна възраст е нужно да бъдат хвалени често и преувеличено. Не се притеснявайте от насаждане на гордост, трябва да го хвалите за неговите добри постъпки и качества. Похвалата и лицемерното ласкателство са две различни неща.

Никак не е излишно да говорите с детето за горделивостта. Редно е да обясните, че горделивостта е смъртен грях. Високомерието е спирачка по пътя на развитието. Обяснимо е – един човек с прекалено самочувствие и високомерие смята, че е достигнал съвършенството и престава да работи над себе си. Учете детето в никакъв случай да не се оценява – нито за лошото, нито за доброто. Какви сме ние, знае само един Господ Бог.

Хвалете и критикувайте не самото дете, а неговите постъпки. Не се ограничавайте със стандартните „браво“ , „супер“. Например, кажете, че сега то пише много по-добре, или че, чете много по-гладко и бързо от предния месец. Хвалете детето за неговото упорство и трудолюбие – това са много важни личностни качества, така нужни и полезни в живота на възрастния човек.

Тактично поправяйте недостатъците на детето и издигайте всичко добро в него. Поставете това за основа на възпитанието. Ако постоянно повтаряте и натяквате на детето, че прави всичко неправилно, то съвсем скоро ще престане да прави каквото и да е било. Никой не слуша вечно недоволните хора. Така е и с децата – те престават да слушат вечно упрекващите и мърморещи мама и татко.

Как да приучим детето към ценностите в живота? С похвали! Ако родителят хвали детето за неговата доброта, трудолюбие, кротост, това автоматически ориентира детето. То ще знае, че такива качества като добрина и смирение играят важна роля в човешкия живот, че без тях съществуването на хората е невъзможно.

Как да развием тези качества на детето, с които го е надарила природата? Ако на вашето дете не му достига смелост или увереност в себе си, как да му помогнете да ги развие? Отново на помощ идва похвалата!

Ако детето е прекалено палаво, не слуша, похвалете го, че днес е слушал в детската градина. Похвалете го пред баща му, че е днес е бил спокоен и послушен и че се гордеете с него. И да сте се поизхвърлили малко, детето няма да разбере, а само ще му бъде страшно приятно. Ако и бащата казва хубави и ласкави думи, това ще го накара да се замисли над своето поведение и да го промени разбира се, към по-добро.

Уважаеми родители, обичайте децата си , те са вашият най-голям подарък във вашия живот! Не прекалявайте с амбициите, приемете ги такива каквито са, меко и деликатно поощрявайте и развивайте добрите им страни! Не забравяйте, че трябва да ги направите Човеци!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Родители и деца
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft