Най-важните хормони и тяхното действие

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Най-важните хормони и тяхното действие
3640

Ако се чудите какво правеше онзи хормон с "А"... или пък как точно се казваше, надникнете тук. Събрали сме кратък списък на хормоните, които е важно да познавате. Това ще ви помогне да се ориентирате по-добре и в по-задълбочените ни статии, свързани със спорта, диетата и здравословния начин на живот.

Хормони с пряко значение за спортното развитие

Адреналин (епинефрин) и норадреналин (норепинефрин) са хормони, които се образуват в сърцевината на надбъбречните жлези. Те имат действие, подобно на симпатиковия дял на вегетативната нервна система - ускоряват сърдечните съкращения, повишават кръвното налягане, потискат движението на стомаха и червата. Адреналинът и норадреналинът ускоряват обмяната на веществата и благоприятстват превръщането на гликогена в черния дроб в глюкоза и така повишават концентрацията и в кръвта. При състояние на напрежение или стрес секрецията на адреналин и норадреналин се повишава.

Антидиуретичен хормон - увеличава обратното всмукване на вода в бъбречните каналчета, което води до намаляване на отделената с урината вода. Вследствие на това в организма се задържа вода и се повишава артериалното кръвно налягане.

Глюкагон - той има противоположно на инсулина действие, стимулира разграждането на гликогена до глюкоза и стартира глюконеогенезата в черния дроб. В резултат се повишава концентрацията на глюкоза в кръвта.

Допамин - хормон и невротрансмитер, той се грижи за различни процеси, протичащи в мозъка, включително: моторна активност, способност за заучаване (вкл. на движения), контролира вниманието, отговаря за настроението и мотивацията. Допаминът е хормонът, който се отделя, когато изпитваме емоционално удоволствие.

Дехидроепиандростерон (ДХЕА/DHEA) - участва в процеса на оформяне на половите белези и проявява анаболен ефект.

Инсулин - инсулинът е хормон, който се произвежда в ендокринната част на задстомашната жлеза (панкреаса). Той понижава концентрацията на на глюкозата в кръвта, като се свързва с нея. Също така транспортира и улеснява навлизането на глюкозата в клетките.

Кортизол - известен е като хормон на стреса. Той е част от групата на глюкокортиокидните хормони. Вследствие на отделянето му в тялото се случват редица процеси, които да го подготвят за стресиращата ситуация: увеличава се кръвното налягане, кръвната глюкоза се увеличава, потиска се действието на инсулина и имунната система.

Лептин - това е ключов хормон, които регулира съхранението и изразходването на енергия в организма. В това число: потиска апетита и увеличава обема на метаболизма. В тялото това се изразява чрез понижаване обема на мазнините.

Лутенизиращ хормон - при жените той стартира овулацията. При мъжете е отговорен за производството на тестостерон, упражнява влияние върху процеса на сперматогенезата.

Растежен хормон (соматотропен хормон, соматотропин) - растежният хормон се произвежда от предния дял на хипофизата и непосредствено влияе на обмяната на веществата. Той стимулира клетъчния растеж и делене, белтъчния синтез в клетките, растежа на костите и хрущялите и натрупването на мускулна маса.

Соматостатин - известен още като стоп хормон или блокиращ. Той потиска отделянето на голям брой хормони, действащи в човешкото тяло и директно блокира отделянето на други (растежен хормон, например).

Тироксин - тироксинът е главният хормон на щитовидната жлеза. Основни функции на хормоните на щитовидната жлеза са: повишаване на възбудимостта на нервната система и ускоряване на сърдечната дейност, засилване на обмяната на веществата и повишаване на количеството на образуваната от организма топлина.

Тестостерон - освен в оформянето на характерното за мъжете полово развитие през младостта, тестостеронът оказва пряко въздействие върху увеличаването на мускулната маса и сила и върху увеличаването на костната плътност. Други характерни функции за тестостерона са увеличаване на либидото и агресивността.
Основни класове хормони
Хормоните се разделят на класове и групи според химичния си състав.

Амини - те са сглобени от една или две аминокиселини, като в по-голямата си част това са изомери на аминокиселината тирозин. По-популярни хормони в класа са: адреналин, норадреналин, допамин .

Пептиди и протеини - това са вещества с пептиден характер (малки протеинови молекули), сглобени са в голямата си част от 3 до 200 аминокиселини. Към този клас спадат хормони като инсулин и лептин.

Стероиди - те са вещества, изградени на холестеролова основа. Според това с какви рецептори се свързват, човешките стероидни хормони се групират в пет групи:
Важни групи хормони от класа на стероидите
Андрогени - в тази група хормони влизат всички стероиди, които въздействат на тялото в посока маскюлизация (мъжествено оформяне). Групата включва преди всичко тестостерона и сродни на него вещества: дихидротестостерон, ДХЕА, андростендион, андростендиол, андростерон и др.

Естрогени - това са група от полови хормони, които имат ключово значение за метаболизма в женското тяло.

Прогестагени - това са група от химични деривати на единствения естествен прогестаген - прогестерона. Последният има редица ефекти и въздействия върху много телесни системи, като в повечето реакции участва чрез взаимодействия с естрогени. В репродуктивната система участва в някои етапи от спермогенезата, в регулацията на менструацията и в потискането на лактацията по време на бременност.

Глюкокортикоиди - хормони, които се образуват в кората на надбъбречните жлези. Те регулират обмяната на въглехидрати, белтъци и мазнини и потискат възпалителните процеси и алергични реакции в организма.

Минералкортикоиди - също хормони, които се образуват в кората на надбъбречните жлези. Те поддържат нормалното съдържание на някои минерални соли в организма.


 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здравни съвети
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft