Как да използваме левурдата за лечение

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да използваме левурдата за лечение
3409

От гледище на традиционната медицина се лекуват: високо кръвно, атеросклероза, грип и подобни на него заболявания.

2 ОПАСНИ МОМЕНТИ

Има известна опасност да се обърка с момината сълза и есенния минзухар, но има надеждни признаци да се различи – основно аромата на чесън.
Не е препоръчително да се взема при гастрит, язва, ниско кръвно.

3 КЪДЕ РАСТЕ У НАС И ПО СВЕТА?

В горите и овразите на Европа, Кавказ и Мала Азия, Сибир и Далечния Изток; среща се и в Северна Америка.

сем.: Кремови (Lilaceae),
род и вид: Allium ursinum L.
имена: Левурда, мечи лук, див чесън; лук медвежий, черемша, (рус., като така наричат още и победния лук); ramsons, wild garlik (англ.); Bärenlauch (нем.)

ВИД И ОСОБЕНОСТИ.
ОБЩИ СВЕДЕНИЯ:

Листата на левурдата , които обикновено се събират пролетно време, по време на цъфтежа, се използват като храна и влизат в състава на салати и други блюда. Луковиците са малки и не се използват за храна, въпреки че не са отровни и не биха навредили. На вкус листата напомнят на лук или чесън, много са богати на витамин С – около 10 пъти повече от цитрусовите плодове
Особено популярна е левурдата в Сибир и Далечния Изток, в Германия, в корейската и китайската кухня.. В западната част на Русия и Украйна левурдата се използва по-рядко. Не е много използвана и у нас. В Западна Европа е разпространена, в частност в Австрия и Германия, където е известна под името Bärenlauch (в превод – мечи лук). В немския град Ебербах (на река Некар) всяка година се провеждат редица мероприятия под името “Eberbacher Bärlauchtage”, посветени на левурдата и кулинарното и използване. В Германия пекат и хляб и кифли с левурда, използват я в горещи ястия.
Левурдата е древно лекарствено растение, известно още на германците, келтите и римляните…

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

В горите и овразите на Европа, Кавказ и Мала Азия, Сибир и Далечния Изток; среща се и в Северна Америка.
Расте предимно по сенчести гори и речните долини, по-рядко се култивира като градински растение. Някъде се отглежда и като културно растение. Размножава се посредством семена, по-рядко и от луковица.
У нас се среща из сенчестите широколистни гори и в планините до 1200м., в цялата страна.

ОПИСАНИЕ:

Многогодишно тревисто растение, излъчващо чеснова миризма, с високо до 40 см тристенно стъбло, обхванато в основата от листните влагалища. Луковицата е продълговата, покрита с ципеста обвивка. Листата са 2, излизащи от основата на стъблото, елиптично ланцетни, с дълги 5-20 см дръжки. Цветовете са бели, събрани в рехав полукълбест сенник на върха на стъблото.

СЪСТАВ И ДЕЙСТВИЕ

ЦЯЛОТО РАСТЕНИЕ СЪДЪРЖА до 0,07% етерично масло, в чийто състав влизат винилсулфид, дивинил-сулфид и др., слизести вещества, минерални соли, захари. Количеството витамин С в листата достига 750 мг., а в луковиците – 100 мг. Има силно фитонцидно действие, по-силно от на хряна и на чесъна.

Ето по-подробна схема на състава:

Левурдата е много полезна – тя съдържа много витамини (например, в нейните листа витамин С е 3 пъти повече отколкото при зеления лук), а така също съдържа богат комплекс от минерални соли, органични киселини, етерични масла, фитонциди и множество полезни за човека вещества.
Ето средните стойности на някои от биологично активните вещества, съдържащи се в левурдата за 100 гр. продукт:

Вода – 89 гр.
Белтъчини – 2,4 гр.
Мазнини – 0,1 гр.
Въглехидрати – 7,1 гр.
Моно и дизахариди – 6,1 гр.
Целулоза – 1,0 гр.
Нишесте – следи
Органични киселини – 0,1 гр.
Пепел – 1,1 гр.
Бета каротин – 4,2 мг.
Витамин С – 100 мг
Витамин В1 – 0,03 мг
Витамин В2 – 0,13 мг
Витамин В9 – 40 мг
Витамин РР – 0,47 мг
Калории – 36 ккал

По групи целебното действие на левурдата е:
Антихелминтно; антиастматично; антихолестерично; антисептично; антиспазмолитично; астрингентно; диафуретично, диуретично; хипоте-нзивно; стимулативно; тонизиращо, жлъчегонно, слабително, отхрачващо, успокояващо кожата при средно раздразване, съдоразширяващо.

Психологически аспект: Безсъние, виене на свя т, неврастения подтиснатост, усилва паметта.
Ендокринно регулиране: щитовидна жлеза.
Имунорегулиращ ефект: (гнойно възпаление на ухото); устойчивост на вирусни заболявания (главно на предавани по въздушно-капков път – грип, включително и птичия грип), отит
Ставни заболявания: ревматизъм (цялата група ревматични заболявания).
Дихателна система: астма, туберкулоза, бронхит, пневмония, хрема, кашлица (и в тежките и форми – например застаряла кашлица), ангина.
Храносмилателна система: засилва апетита (стимулира отделянето на стомашен сок и жлъчка), глистогонно, авитаминоза, диспепсия, запек, подуване на корема; помага и при стомашно-чревни инфекции – коремен тиф, холера, дизентерия.
Сърдечно-съдови болести: Разширява кръвоносните съдове и препятства отлагането на холестерол върху стените им. Усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Това обуславя целебния ефект при следните болести: хипертония, атеросклероза, коронарна болест на сърцето, аритмия. Левурдата е едно от най-силните кръвоочистителни средства.
Кожни заболявания: кожни обриви и лишеи, дерматомикози, косопад. Унищожава различните стрептококи и стафилококи.
При отравяне: със соли на тежки метали, в частност на живака и оловото.
При рани: от натъртено и ударено

ЗА ЛЕЧЕНИЕ се използват луковиците и изобщо – цялото растение. Луковиците се вадят през юни-август, след узряването на семената. Цялото растение притежава силно противомикробно (бактерицидно и бактериостатично), противоглистно и противосклерозно действие. Прилага се за лечение при бяло течение (причинено от бацили Трихомонас вагиналис), атеросклероза, високо кръвно налягане, глисти, чернодробни страдания. Използува се още при застаряла и неизлекувана кашлица, за профилактика на грипа, при катари на дихателните пътища, гнойни процеси в белия дроб, при ангини, коклюш, бронхит, задух, астма. С богатото съдържание на витамин С противодейства на скорбута.

РЕЦЕПТИ – ЗДРАВЕ:

Вътрешна употреба: една кафяна лъжичка счукани луковици се киснат 1 час в 400 мл вода. Пие се по една винена чаша преди ядене 15-20 минути три пъти дневно. Особено силен е ефекта при ракови заболявания, като при тях терапията е минимум три месеца. Иначе тази рецепта дава над средни резултати и при повечето от останалите групи заболявания.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft