Как да пресаждаме правилно цветя у дома

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да пресаждаме правилно цветя у дома
4970

Периодът на пресаждане и засаждане започва през февруари и продължава до края на май. Растенията, които цъфтят в ранна пролет се пресаждат след цъфтежа. Засаждат се млади растения.

Пресаждането се отнася до старите растения и се налага:

когато корените на растението са запълнили съда;

когато субстратът е много стар и втвърден, така че не може да поема добре водата при поливане;

когато при растението се забелязват видими недостатъци или боледува;

всяка година при растенията, които се нуждаят от хранителни вещества, като татул, фуксия, олеандър, храстовидна хризантема, декоративен банан.

Как става пресаждането?

Изваждане от саксията.

Цветето първо трябва да се полее . Ако по този начин корените не са се освободили и то не може да се извади от саксията, необходимо е, ако разбира се саксията не е много голяма, да я завъртите и с ръба и да почукате с нещо твърдо (като не забравяте да отдолу подложка за пръстите).

Ако саксията е по-голяма, трябва да освободите корените с нож, като минете с него по целия периметър на саксията и го притискате до стената й.

Цветето трябва да се подържа, когато го вадите от саксията. По този начин корените заедно с пръстта не му натежават. То се държи здраво между показалеца и средния пръст.

Ако корените са израсли толкова, че са се показали през дупката за изцеждане на водата, единственото решение е саксията да се счупи, за да не се наранят корените.

Цветята се вадят по лесно от съдовете от изкуствен материал, отколкото от керамичните саксии.

Пръстта трябва да се изтръска от корените . Ако те са се сплъстили, трябва внимателно да се разделят с помощта на дървена пръчка.
Горният слой на пръстта се отстранява, защото именно в него остават вредните соли от торовете, като например остатъци от варовик.

Обикновено при пресаждане на цветя корените не трябва да се засягат. Изключения се допускат в случаите, когато има загниващи корени, което показва, че растението боледува (например стои на неправилно място или е залято с вода).От големината на корените зависи големината на новата саксия.

Каква саксия да изберем?

Ако пресаждаме цветето в глинена саксия – тя трябва да се накисне във вода 12 часа, защото в противен случай ще отнеме влагата от почвата и съответно от цветето.

Употребяваните саксии трябва да се изчистват основно, за да се убият микробите.
Размера на новата саксия се определя по това, че между корените и ръба на саксията трябва да има 2см разстояние.

Засаждане на растението в нова саксия.

Дъното на саксията в която ще засадим цветето, се покрива с парчета от глинена саксия, за да не се запуши дупката за изцеждане на водата с израсналите след време корени и с влажна пръст

След парчетата изсипваме малко пръст, така че растението да се намира на такава височина в новата си саксия, на която е било в старата.

Цветето се разполага колкото се може по-свободно по средата на саксията и се пълни с пръст.

Притискаме пръстта към растението, за да се уплътни.

Между повърхността на пръста и края на саксията трябва да остане място за поливане, широко колкото един палец.

Поливаме цветето .

През следващата седмица цветето не трябва да се наторява, да се слага на течение или да се излага на преки слънчеви лъчи.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft