Как да отглеждаме Адиантум - венерини коси

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да отглеждаме Адиантум - венерини коси
100984

Ако сте от любителите на нецъфтящите стайни растения, харесвате папрати и не сте затруднени в отглеждането им, тогава задължително трябва да си вземете най-нежния вид папрат, а именно Адиантум, наричан още Венери коси.

Какво трябва да знаем за адиантум?

Адиантум е цвете с твърде много имена - познато е на градинарите като Венерини коси, Венерин косъм, Богородичен косъм. Латинското си наименование пък получава заради уникалното си качество - да остава сухо, след като листата му бъдат намокрени с вода. Причината е, че повърхността на адиантума е покрита с восъчен налеп, който действа като щит и капките не могат да попият през него.

Венерините коси е извънредно нежно и чувствително растение, затова твърде много хора с удоволствие го отглеждат у дома. Отличава се със светлозелени, перести листа, които са много крехки, затова трябва да внимавате да не ги нараните. Обикновено се отглежда на закрито, защото навън не винаги издържа на природните капризи. Вирее много добре и във флорариуми и терариуми.

Как да си отгледате Венерени коси?
Адиантумът не е чак толкова труден за отглеждане, но трябва да се отнасяте нежно с него, защото лесно може да бъде наранено. Ето и основните  изисквания:

Поливане

За адиантума поливането е много важен фактор. Не оставяйте корените му да изсъхват и не пропускайте поливане, тъй като растението ще загине.Поливайте го само с престояла вода, никога със студена и току що налята. Внимавайте с количеството, защото застояването на водата също тъй може да убие Венерините коси. Пулверизирайте въздуха системно – растението обича влагата и се нуждае от нея, за да расте здраво.

Светлина
Венерините коси не понасят преките слънчеви лъчи – изложено на слънце, растението умира.Обича да му е светло, може да скрито зад перде или друг вид преграда.Освен това адиантумът не обича големите температурни амплитуди – вирее идеално на 20-25 градуса.

Каква трябва да бъде почвата
Почвата на растението е необходимо да е лека, пропусклива, за да се отича водата. Може да е смес от пясък, градинска почва и листовка. Хубаво е също да съдържа достатъчно хумус. От края на пролетта до началото на есента трябва редовно да наторявате в малки дози растението с тор, наситената на минерали и други полезни вещества.

Размножаване
Венерините коси се размножават целогодишно с разделяне на коренището или със спори. На пролет  може да преместите цветето в един размер по-голяма саксия

Други
Както при всички папрати, адиантумът  предпочита по-дълбока саксия, която да отговаря на кореновата му система. Периодически може да го подстригвате, за да освобождавате място за нови израстъци. По листата може да се ориентирате кога нещо не е наред. Ако има промяна по цвета и листата значи  липса на светлина, недостиг на въздух, твърде тясна саксия или прекалено топло място. Пазете Венерините коси от щитовидни въшки – ако заболее един път, не може да спасите растението, защото не понася инсектициди

Още от "Съвети за дома"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft