Как да отглеждаме Орхидея

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да отглеждаме Орхидея
11292

Оглеждането на орхидеи не е работа за мързеливи, тя изисква особени грижи, но подарява на дома истинско вълшебство.

Съществува легенда, според която прекрасната Венера, докато се наслаждава на любовни игри е изпуснала своята обувка. И обувката на богинята се е превърнала във възхитително цвете, което символизира сексуалността. Това цвете е орхидеята . През всички времена на орхидеята са приписвали вълшебни свойства, а от листата и семената са приготвяли любовни елексири.

Орхидеята като всяка красавица, изисква трепетно отношение и нежни грижи, затова за начинаещите се препоръчва фаленопсис – лесно се приспособява към домашни условия и цъфти шест месеца в годината.

Помнете, че орхидеята е епифит. В естествени условия тя живее върху други растения, като правило дървета. Затова тя не се сади направо в земята, а в специален субстрат. Вземете кора от ела през няколко дни я преварете няколко пъти, за да се унищожат вредоносните насекоми. Нарежете я на парчета с големина 1,5-2 см, смесете с изсушен мъх сфагнум. Субстратът е готов.

Саксията трябва да бъде бяла или прозрачна – тя няма да се нагрява на слънце и да нагрява корените. Задължително пластмасова, в глинена саксия корените на орхидеята залепват за стените и се травмират при присаждане. Саксията е необходимо да има отвори за добра вентилация. Освен това няма да се застоява водата. На дъното се поставя дренаж. В никакъв случай не трябва да се притискат корените при засаждането. Орхидеята трябва да се пресажда не по-често от веднъж на три години.

Орхидеята много обича светлината , но тя не може да понесе много силните слънчеви лъчи. Затова е добре да е разположена върху корниза на източен или западен прозорец. Оптималната температура на отглеждане е +20С-+25С.

През зимата орхидеята се полива 2-3 пъти седмично, през зимата – 1-2 пъти. Между поливанията субстратът трябва да е напълно изсъхнал. За поливане трябва да се използва топла престояла вода. Не прекалявайте: честото поливане може да доведе до загниване на нежните корени. Не забравяйте и овлажняването. Всяко утро пръскайте орхидеята с топла вода. Особено това важи за орхидеите, които се намират близо до отоплителни уреди.

Освен редовно поливане, орхидеите се нуждаят и от допълнителна “храна”. Съществуват специални одобрения за орхидеи. По време на цъфтене те се добавят веднъж седмично, през останалото време веднъж месечно.

Цъфтенето е най-радостният момент. Орхидеите започват да цъфтят, когато са на 1,5-2,5 години. Случва се, да е много трудно да се дочака цъфтенето. Понякога, за да цъфне е необходим лек стрес. Например, да прекара една нощ на температура +18С или спиране на поливането.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Отглеждане на цветя
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft