Как да подаряваме цветя правилно

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Позитивно мислене
Как да подаряваме цветя правилно
25906

От древни времена хората придавали на цветята дълбоко символично значение. И днес те ни дават отлична възможност да кажем това, което е невъзможно да се изрази с думи, да подчертаем специалното си отношение към човека. Достатъчно е да знаем правилата на цветарския етикет, за да избегнем неловките ситуации.

Дарявам когото обичам

Цветя може да се подаряват на всички, по всякакъв повод и дори без повод.

За по-малката си сестра или приятелката си изберете полуразтворени пъпки в светли тонове - розови, сини, жълти, символизиращи младостта, нежността и слънчевата светлина.

На дама в зряла възраст направете букет от ярки разцъфтели цветя. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-наситени трябва да бъдат тоновете. Не подарявайте на възрастни хора кали, хризантеми, бели и жълти цветя - те символизират тъга и разлъка.

На представителите на силния пол се поднасят букети и кошници с цветя по случай юбилей, връчване на награда. Мъжките цветя - гладиоли, карамфили, гергини и червени рози с дълги стъбла - трябва да се оформят строго и респектиращо, без излишества. Едноцветен букет би се харесал на мъж на възраст или консерватор. За млад, енергичен мъж може да направите екзотична композиция с билки и клонки.

Цветя се подаряват и на децата - цветна композиция за рожден ден ще им помогне да се почувстват горди, че са пораснали. Най-добре е да се изберат светли цветове с нежни оттенъци. Съставянето на детски букет е като игра - в него може да присъстват смешни детайли, например пластмасови фигурки, панделки. Малчуганът ще бъде във възторг, откривайки между цветята шоколад или играчка.

На младата майка се поднасят два букета - голям и малък. Смята се, че букетът ще донесе късмет на новороденото дете. На момиченцата се даряват розови или червени цветя, на момченцата - сини или виолетови.

Етикетът при подаряване на цветя позволява на мъжете много. Да се прати букет на любимата по куриер без бележка? Допустимо е. Да се пъхне цвете някъде в автомобила /между другото именно едно цвете означава специално отношение/ - също е възможно. Да си посипе с цветя леглото - моля! Забранено е да се подаряват на любимата само "неподходящи" за важен момент цветя - например скромни полски маргаритки на юбилей.

Четен или нечетен брой ?

Цветята в букета трябва да бъдат нечетен брой, ако са по-малко от дванадесет. Ако са повече, броят им трябва да се дели на шест или това правило да се пренебрегне напълно.
По случай юбилей на виновника за тържеството е уместно да се поднесе кошница с цветя, отговарящи на броя на годините му.

При траурни събития е прието да се прави букет от четен брой цветя. Съществува обаче твърдение, че само четири цветя символизират смъртта.

С лъчезарна усмивка

Букетът трябва да се поднесе със сияеща усмивка, като се държи с цветовете нагоре. Занасянето му до местоназначението пък е най-добре да става с цветовете надолу - така те няма да увяхнат преждевременно. От тях предварително се сваля опаковката, освен ако не е художествено украсена, оризова или някаква друга специална хартия. При връчването букетът се държи с лявата ръка - до сърцето, а дясната трябва да бъде свободна за поздрав.

Не можете да поднесете цветята лично? Връчете ги чрез куриер. Преди официална вечеря с покани, през първата половина на деня, пратете букет на домакините на тържеството - ще им бъде приятно. Цветя може да се пратят и на следващия ден в знак на благодарност за чудесната вечер. Този жест е уместен за мъжете, но ако домакините са били по-възрастни хора, "цветен" знак на внимание може да окаже и жена.

Идеалната "пратка" за делови партньор е скромна цветна композиция. От какви цветя? Изборът не е голям: разцъфнали рози в наситен, но не прекалено ярък цвят. Важен детайл: бизнес букетът трябва да е едноцветен.

Как да приемаме?

Естествено с искрена радост и думи на благодарност. Поставете вазата с цветята на празничната маса само ако тя не пречи на разговора на седящите един срещу друг хора. Най-добре я сложете в същата стая, където са гостите, близо до масата. Не слагайте различни букети в един съд - така те ще загубят индивидуалната си привлекателност. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Позитивно мислене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft