Как да овладеете тийнейджърската агресия

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за родители
Как да овладеете тийнейджърската агресия
35946

Статистиките са стряскащи - всеки втори тийнейджър е бил подлаган на физическа или психическа агресия в училище, а всеки трети е налитал на бой, нерядко не само на връстници, но и на родителите си. Числата сочат още, че заради влошената социална обстановка българските тийнейджъри са по-агресивни от западноевропейските си връстници.

" Причините за агресията на 13-19-годишните са най-различни - обяснява психологът Николай Стоянов. - Най-напред те са органични. При тийнейджърите амигдалата - мозъчният център, който отговаря за емоционалните реакции, нараства с бясна скорост и функционира прекалено интензивно." На второ място, изтъква специалистът, основна "задача" на пубера е да се откъсне от семейството си. Затова, колкото по-близък е бил с родителите си в детството си, толкова по-силен е конфликтът му с тях.
На тази възраст е от огромно значение и мнението на връстниците. Почувства ли изолиран, тийнейджърът веднага гледа на навакса, като блесне с нещо. И когато няма възможност да се изяви чрез високи оценки, физическа привлекателност или талант, най-лесният път е агресията.

"Доста агресивни стават и децата, които по някаква причина не се чувстват добре у дома - казва още Николай Стоянов. - Някои са бити, други търпят психически тормоз. Наблюдава се и един парадокс - има тийнейджъри, обикновено от добри и преуспяващи семейства, които решават, че никога няма да бъдат на висотата на родителите си. И реагират по възможно най-грубия начин."

Ето и 10 съвета на специалиста, които ще ви помогнат поне донякъде да овладеете тийнейджърската агресия .

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Родители и деца
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft