Кои са жизнените точки в китайската медицина

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Позитивно мислене
Кои са жизнените точки в китайската медицина
12887


Според традиционната китайска медицина , жизнените точки на човек, са един вид своеобразни компютри. Те улавят информацията, с горната си част, която се намира на повърхността на кожата. Посредством натиск от страна ръцете на опитните лечители те предават информация към вътрешните органи на човек. Веднъж уловена от външната част, тази информация се предава към вътрешните структури, които обслужват органите и работата на човешкия организъм.

Жизнените точки, известни още като акупунктурни , са много чувствителни към промените в околната среда. В състояние са да отчетат отчетат дори леките промени в температурата, влажността или скоростта на вятъра, след което да я предадат на целия организъм. Често може да чуете, че са сравнявани с миниатюрни биологични компютри.


Осем са жизнените точки в традиционната китайска медицина . Всяко от тях отговаря за различни органи в човешкото тяло. Стимулирането на една или друга точка, може да спомогне лечението на главоболие или епилепсия, да ви освободи от досадния зъбобол или да подпомогне работата на бъбреците и сърцето ви. Стимулирането на съответните точки става посредством лек до умерен натиск, който наподобява масаж.

ЖЪН-ДЖУН точка

В превод от китайски, Жън означава „човек“, а Джун – „среда“, наричана е още Глава на Дракона. Жън Джун е първата жизнена точка, според традиционната източна медицина. Намира се в средата на лицето, между горната устна и носа.

Жун Джун е жизнената точка, която се използва при лечение на истерични и тревожни състояния , овладяване на епитлептични пристъпи, детски конвулсии, някои неврологични състояния. Масажът на тази точка се осъществява посредством натиск в продължение на две минути.


ШАО-ШАН

Шао Шан или по-известна като „малък търговец“, се намира на върха на палеца от вътрешната страна. Тя е двустранна и симетрична. Според схващанията на китайската медицина, всички точки, които не се намират по основната ос, са симетрични, т.е. двустранни, и от лявата и от дясната страна на тялото.

Шао Шан се използва основно при лекуването на белодробни болести и възпаления. Смята се, че стимулирането на тази точка може да спомогне за свалянето на температура, най-вече при деца. Масажът се осъществява посредством възглавничката на палеца на другата ръка. Китайските лечители смятат, че това може да отрегулира изпотяването, както и да облекчи схващания на мускули и сухожилия и подобри състоянията на парализа на горните крайници.

ИН БАЙ

Ин Бай точката се намира на големия пръст на крака. Подобно на Шао Шан, тя също е двустранна. Известна е още под името скрита белота. Тази точка се счита за по-труднодостъпна, поради което масажът при нея изисква повече сила.


Стимулираенето на Ин Бай точката се използва за лечение на затлъстяване, ускоряване изгарянето на телесните мазнини и намаляването на лошия холестерол в организма. Специалистите смят, че може да подпомогне отслабването. Може да се използва за лечение на болести на стомашно-чревния тракт.

ДА ЛИН

Да Лин точката се намира на ръката, където са всички точки от меридиана на перикарда. Можете да я откриете като прегънете китката си, точно по средата на вътрешната и страна. Масажът в тази точка трябва да се осъществява изключително нежно. Може да се потупва или гали, в продължение на 1-2 минути, вечер преди лягане.

Да Лин се определя като точката на душата . Масажирането и може да облекчи симптомите на депресия, да намали чувството на раздразнение, помага и при психически проблеми.

ШУН МАЙ - ДЖАУ ХАЙ

Шун Май се намира от вътрешната страна на глезена, под долния край на кокалчето откъм сухожилието. При масаж тя трябва да се комбинира с Джау Хай, която се намира от външната страна на глезена. Комбинирания масаж става като обхванете с длан задната част на петата и стимулирате двете точки едновременно с пръсти.


Двете точки отговарят за обмяната на веществата в организма. Те помагат при отоци, задържане на вода в тялото, подуване или проблеми с пикочо-половата система.

КУН ЛУН

Кун Лун е името на планинска верига, която се намира на границата между Тибет и Китай. Тази точка е скрита в тялото. Намира се от външната страна на глезена, близо до кокалчето. Масажирането и регулира телесната температура, отпуска мускулите и сухожилията, успокоява гнева. Усещате лекота след стимулирането на тази точка.

ДЗЯ ЧЪ

В превод от китайски Дзя Чъ, означава „поддържане на челюстите“. Дзя Чъ се намира в ямката, точно където се разделят челюстите. При стимулирането на тази жизнена точка, в тялото се образува слюнкоподобна течност, т.нар. „нефритен елексир“. Тя представлява чиста енергия, която прочиства тялото и главата. Нормализира функцията на щитовидната жлеза.

ЧЪН ДЗЯН

Стимулирането на точката Чън Дзян действа на горните дихателни пътища, шията, глава. Спомага за изчистването на патогените на лицето, действа благотворно в борбата с вирусите.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Позитивно мислене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft