Как се отглежда далия (гергина)

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как се отглежда далия (гергина)
178144

Голямото разнообразие от сортове от този вид минава под наименованието далия вариабилис . Тя има прави кухи стъбла, които в долната си част са вдървесинени. Цветовете са разположени на дръжки, излизащи от пазвите на листата. Освен по формата си, те се отличават и по различните си багри, които биват в чисти тонове или пъстри. В почвата далията образува месести цилиндрични грудки, заострени в двата края. Цъфти от юни-юли до падането на първата слана.

Далията се размножава сравнително лесно чрез разделяне на грудките, чрез резници и семена. Размножаването чрез разделяне на грудките е най-лесно, поради което е масово застъпено в любителското цветарство. Това става в началото на април по два начина:

1. Старото растение презимувало в избени помещения при температура не по-ниска от 0 градуса, се разделя на 2-4 части. При разделянето се внимава към всеки дял да има и част от старото стъбло, защото пъпките (очите), от които ще се получи ново растение, се намират в мястото, където грудката се хваща за стъблото. Разделените части се засаждат на разстояние 80-100 см, като се покриват с 6-8 см пръст. Получените по този начин растения започват да цъфтят късно.

2. Старото растение се разделя по описания начин, като получените дялове се засаждат в 13-15 сантиметрови саксии с парникова пръст, които се заравят до ръба в полутопли парници. При редовно поливане растенията бързо се развиват, закаляват се и след преминаване на опасността от слани се засаждат на постоянно място. По този начин се получават по-ранно цъфтящи растения. -

Гергината изисква слънчеви места и дълбоки, отцедливи и обилно наторени с натурална тор почви. Високите сортове се привързват към колчета. През есента, след падането на първата слана, стъблата се изрязват на 10-15 см над повърхността, грудките се изваждат и се внасят в избени помещения за съхраняване.
 

* Названието Гергина (Georgina), с което цветето е известно у нас и повечето славянски народи, е дадено от немския ботаник Вилденов в чест на петербургския академик, географ и етнограф Йоген Готлиб Георги.

Другото име на растението - Далия - е в памет на шведския ботаник Андреас Дал.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Съвети за дома"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft