Как да постите правилно

вход през zajenata.bg
3518

Великият пост е едно необикновено време за повечето вярващи. И не само защото трябва да се изтърпят тежки ограничения в храненето и развлеченията. Лекарите отбелязват: неграмотния подход към постното меню на великите пости, може сериозно да влоши здравето и да обостри някои заболявания. По-специално, доказано е- рязкото спиране на протеиновите храни може бързо да превърне баналната пролетна настинка в опасна пневмония...
Така че големият въпрос е: как да се пости правилно , как да се изгради постно меню, отчитайки нормалните нужди на тялото? Обезателно трябва да се включат продукти, (разбира се, от списъка на разрешените) които да са богати на протеини. На първо място това са гъбите и бобовите.

Струва си да се знае, че различните сортове гъби се абсорбират от организма по различен начин: ако имате някакъв ензимен дефицит, то откажете се от тежките гъби , такива като кладница или белите. Най-добре е да включите в храненето печурки, лютива млечница или фосфорна гъба. Най-важното, обаче, е да не прекалявате с гъбите: не трябва да ядете гъби повече от 2-3 пъти седмично.

Що се отнася до бобовите растения, то и тук не всичко е просто: почти една трета от населението на Европа има проблем с усвояването на някои сортове боб и нахут . Затова пък грахът (особено бързо замразения зелен грах) се усвоява почти при всички. За да запълните недостига на протеини, е достатъчно да изяждате около 300 грама сварен грах на ден. Добър източник на протеини е и Елдата.

Не забравяйте да включите в менюто си и храни, съдържащи желязо: цвекло, нар, спанак, ревен, черни стафиди . Като цяло, стафидите са перфектен десерт за постна диета: подобряват работата на сърцето и черния дроб, съдържат полифеноли и антиоксиданти.

Няколко пъти по време на Великия пост има дни на поотпускане, когато на всички вярващи се разрешава да ядат риба и да пият вино. Честно казано, виното може да се пие всеки ден, то не съдържа никакви животински съставки. Но, отчитайки усилената работа на организма не е нужно да го натоварвате с алкохол.

Често възниква въпросът: може ли да се включат в менюто морски дарове ? Формално - да, защото от древни времена всички стриди, скариди, октоподи и други, са считани от християнството... за растения. Отскоро, обаче, около това изявление сред експертите теолози се води дебат.

И още един съвет: яжте често . Тъй като основата на постното меню са въглехидратите, то инсулиновата система на организма работи, както се казва, на максимум. И единственият начин да й се помогне – е да се намали обема на храната, като се увеличава броя на храненията. Само при такива условия може да се избегне "инсулиновото махало".

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Диети и отслабване
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft