Как да запазим сърцето си здраво?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да запазим сърцето си здраво?
25722

Здравото сърце обикновено не се усеща. То бие учестено само в моменти на силни емоции – от страх или радост, любов или омраза. Отеква равно и силно в ушите при големи натоварвания – продължително бягане, при изкачвания в планината, в момента на скачане с парашут.

Ако то изведнъж, незнайно защо започне да тупти, да бие неравномерно или изчезне някъде; ако в гърдите се появи остра болка разпространяваща се зад гръдната кост, към лопатката, шията, зъбите; лекарят на когото опишете вашите усещания веднага ще заподозре исхемическа болест на сърцето (ИБС). Това означава, че на вашето сърце не достига кислород и то се задъхва.

Какво представлява Исхемичната болест на сърцето ?

Исхемията се характеризира с недостиг на кръв към сърдечния мускул (миокарда), който изпълнява ролята на помпа. За да работи сърцето, на миокарда са нужни кислород и храна, които кръвта през коронарните съдове му носи. От сърцето кръвта трябва да изнася „продуктите на изгарянето“. Ако отворът на коронарните съдове е стеснен от спазъм или склеротични образования, кислородът няма да бъде достатъчен; а „отпадъците“ много – миокардът започва да се задъхва и да отслабва. Започва лошо да помпа кръвта и възниква хронична сърдечна недостатъчност.

Първата форма на ИБС е стенокардията, при която отворът на коронарните съдове е стеснен, но не напълно. Основният синдром е болката в гърдите, разпространяваща се към лявата ръка, под лопатката, лявата част на долната челюст, дори зъбите. Стенокардията бива стабилна и нестабилна, появяваща се при напрежение и дори при покой.

Втората форма на ИБС е инфаркт на миокарда. Когато един или повече коронарни съдове се запушват напълно, част от мускула престават да получават храна и кислород и фактически умира. По нататък животът на човека зависи от размера на загиналата част и скоростта, с която ще помогнат лекарите. У нас инфарктът на миокарда е една от основните причини за преждевременна смърт.

10 рискови фактора

Обективни (неуправляеми):

1. Наследственост

2. Пол (мъжете по-често боледуват от жените)

3. Възраст (колкото е по-напреднала, толкова рискът нараства)

Субективни (управляеми):

4. нарушаване на мастния обем, повишено ниво на холестерол

5. Повишено кръвно налягане

6. Тютюнопушене

7. Нарушение на въглехидратния обмен, захарен диабет

8. Наднорменото тегло

9. Недостатъчно движение

10. Психо-емоционално пренапрежение, стрес

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft