Как да имаме блестящи зъби

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да имаме блестящи зъби
14789

Избор на четка
Белотата и здравето на зъбите започват с хубавата четка за зъби. Ако нямате проблеми със зъбите и венците, използвайте по-твърда четка. Ако зъбите ви са чувствителни, а венците кървят, по-добре изберете четка с мек косъм.
При всички случаи, най-добре е да се използват четки с малка глава и дълга, леко извита дръжка. Тази четка ще отстрани ефективно зъбната плака и ще достигне до труднодостъпните места. Най-подходящи са четките, изработени от натурални материали.

 Правилото за трите минути
Миенето на зъбите има своите правила. Извършвайки тази процедура, не бързайте! Натискайте леко и внимателно почиствайте зъбите, като започнете от венците. Зъбите не трябва да се мият повече от три минути. Продължителното търкане няма да ги почисти по-добре, а ще доведе до травмиране на емайла и венците.
Помнете, че четката за зъби отстранява само 60% от плаката! Останалата част от нея може да почисти само конецът за зъби. Използвайте конеца преди четката, така ще облекчите задачата на пастата за зъби, а нейните лечебните компоненти ще действат още по-интензивно.

 Вода за уста
Водата за уста не е излишен разход на средства – дори не се съмнявайте в това. Както твърдят стоматолозите, водата за уста действа по няколко направления – освежава дъха, защитава устната кухина от бактерии, прави зъбната плака по-мека и лесна за отстраняване.
Съществуват и така наречените лечебно-профилактични средства за устната кухина – противовъзпалителни водички и освежители за уста, чието регулярно използване понижава чувствителността на зъбите и укрепва венците.

 Избелващи средства
Освен обикновена паста за зъби е добре да използвате и паста с избелващ ефект. Благодарение на специалните компоненти, избелващите пасти отстраняват ефективно зъбната плака и правят зъбите по-бели.
Когато избирате избелваща паста, изучете добре нейните характеристики. Ако в състава й влиза силен окислител като водороден прекис, хубаво е да знаете, че неговото съдържание не трябва да превишава допустимата норма от 0,1%. В противен случай избелващата паста може да увреди вашия зъбен емайл.
Пастите с избелващ ефект трябва да се използват не по-често от 2 пъти седмично. Те са противопоказни на бременните жени, децата и тийнейджърите, а също така на хората с чувствителен емайл, оголени корени на зъбите и възпаление на венците.

Ту горещо, ту студено
Рязката смяна на температурата вреди на зъбния емайл. Внимавайте с прекалено горещите напитки (чай, кафе и др.), а също така с охлаждащите напитки с лед. Старайте се да приемате течности със стайна температура и ги консумирайте на малки глътки.

Полезни продукти
За да бъдат зъбите ви по-здрави трябва да приемате минерални вещества. Заложете на млякото и млечните продукти, които съдържат калций, необходим за зъбната здравина и плътност. Друго ефективно средство за укрепване на зъбите е флуорът. Той се съдържа в големи количества в зърнените каши, рибата, бананите и чая. За профилактика на кариеси и пародонтоза пък помагат стафидите.

Правете гимнастика за зъби
Да се сдобиете с „холивудска усмивка” ще ви помогне китайската гимнастика за зъби. Плакнете устната си кухина всяка сутрин в продължение на 3 минути с преварена, предварително охладена вода. Тази лесна и бърза процедура ефективно укрепва зъбите, стимулира процеса на слюноотделяне и тонизира мускулатурата на лицето.
Освен, че е отлична гимнастика за устната кухина, плакненето с преварена вода е необходима хигиенна процедура. Тя ще ви помогне да поддържате зъбите си по-чисти и ще ви предпази от кариеси и заболявания на венците.


Профилактичните прегледи при стоматолог трябва да се провеждат 2 пъти в годината. Но не се ограничавайте само с тях. Правете професионално почистване на зъбите веднъж на всеки 6-8 месеца. Такива периодични процедури за профилактика ще ви предпазят от скъпоструващо и болезнено лечение в последствие.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здравни
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft