Как се лепят тапети?

вход през zajenata.bg
74608

Човек и добре да живее, трябва да прави ремонт понякога. Честито! По ред причини решавате да сложите тапети, вместо традиционния латекс. Може би искате да комбинирате тапети за акцент и боя за основа или сте видели чудни тапети на промоция, или без някаква основателна причина просто така ви се иска. Няма значение – да пристъпим към действие!

Започваме с това, че никога не сте лепили тапети (иначе нямаше да четете това). Отваряте сайтовете с обяви, а там – „майстор за лепене на тапети, 6 лв./л.м.” Демек, взима по 6 лева, за да залепи метър тапет? „Ха! – казвате си вие. – Че то всеки го може това, чак пък и майстори да се викат…“. Като се замисли човек, не е голяма философия – основите са ни ясни. Взима се парче тапет, намазва се с лепило... някъде, после ще мислим къде, лепи се и готово!

Отивате в магазина, от който ще купувате тапети. Установявате, че от детството ви насам, когато тапетите бяха задължителната мода, видовете им са се умножили. Сега има, най-общо казано, хартиени, винилни и текстилни (както и фототапети, но за това извращение ще говорим друг път). Хартиените са най-евтини и като цяло – най-тънки. Винилените (на които понякога в магазина високомерно казват „влийс”) са среден до висок клас тапети със съответстваща цена. Текстилните са, ами… текстилни и обикновено – в горния ценови клас. Избирате своите тапети. На касата момичето ви пита леко удивено – „А лепило?“ Хм, да! Отивате, избирате едно универсално, защото пише ясно: „Универсално лепило за тапети”, значи лепи тапети всякакви, точно каквото и смятате да правите. Касиерката отново ви подсказва деликатно, че има специално лепило за всеки вид тапети – а за някои, даже по няколко подвида. Доообре, избирате още по-специалното лепило, което, естествено, е на по-висока цена от универсалното.

На касата за последен път ви намекват, че имате нужда и от уреди за лепене на тапети. Тук вече вдигате ръце и си купувате готовия комплект „Аз се уча да лепя тапети”, който магазинът предлага. Вътре има ваничка, баданарка, шпакла и пластмасова джаджа за изгонване на въздуха от тапета, стандартен набор за чирак-тапетаджия.

Готови, старт! Ще лепим тапети . Или пък не – я виж, каква дупка има в стената от онзи път, когато неуспешно забихте пирон, а стана кратер и пиронът падна? Ще ви трябва гипс. Забърквате гипс и шпакловате стената – леко неумело, но прилично, все пак всички сме гледали замаха, с който майсторите шпакловат (и разбира се, ако с гледане ставаше, кучето щеше да е касапин..., както и да е). След шпакловане ви остава малко гипс. Какво, какво... в мивката, че е малко. Следва истеричен писък на половинката: „Не четеш ли листовки никога, пише - „Остатъци да не се изсипват в мивката и тоалетната!”, че нали ще се втвърди, ще запуши всичко и ще стане страшно!” Добре, добре – запазвате спокойствие и промивате още течния гипс с много, много, мнооого вода. Другия път да знаете. 

И така, стените са успешно шпакловани там, където е нужно. Няма нужда от супергладки стени – лепилото е на желатинова основа, набъбва до гъста маса и поема дребните неравности (но дребни). След шпакловането стената трябва да е съвсем суха, а после да се мине с фина шкурка. Тук започвате да кашляте като астматик-пушач на три кутии Арда качак дневно и ви се иска да се бяхте сетили да си вземете работна маска за устата... 

Още от "Съвети за дома"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft