Как да се справите с менопаузата и безсънието

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да се справите с менопаузата и безсънието
1897

Менопаузата и трудностите със съня често вървят ръка за ръка. По време на менопаузата, колебанията в хормоните на жената могат да доведат до горещи вълни, които са изключително неприятни. 
Проблемите със съня, свързани с менопаузата често започват още преди тя да е настъпила. По време на настъпването на менопаузата, когато прогестерона и естрогена започват да намаляват, много жени започват да не се наспиват. Д – р Барбара Филипс (медицински директор в центъра за разстройства на съня в Университета в Кентъки) посочва, че между 12 и 40 процента от жените изпитват проблеми със съня по време на преходът към менопаузата. Според д – р Филипс встъпването в менопаузата трае средно от 4 години, въпреки че тя може да бъде много по-кратка или по-дълга при някои жени.

По време на менопаузата проблемите със съня, стават още по чести, тъй като производството на прогестерон и естроген се преустановява. Според Националната Американска фондация на съня, около 61 процента от жените в менопауза страдат от безсъние.

Хормоно заместителна терапия (ХЗТ) при безсъние
За тези жени, които нямат това усложнение от менопаузата, първата стъпка е да се консултират с лекар. Прекомерните усложнения при менопаузата понякога се третират с хормоно заместителна терапия (ХЗТ). Това може да стане в таблетна форма, чрез лепенки или понякога течна.
Но този вид терапия си има и странични ефекти:
* Според Американското онкологично дружество, тези видове лечение могат да доведат до повишен риск от някои форми на рак, сърдечни заболявания, кръвни съсиреци и инсулти.
* Страничните ефекти на ХЗТ могат да включват периоди като кървене, симптоми, които имитират месечния цикъл; задържане на вода, наддаване на тегло и гадене.
Лекарите препоръчват такава терапия само ако е крайно наложително.

Има няколко начина, по които може да се подобри цялостното ви здраве и благополучие, за да се гарантира по-добър сън дори и по време на менопауза без (или в допълнение към) с ХЗТ:

Удобни дрехи
Ако желаете да запазите удобството в съня си, трябва да се подготвите за горещите вълни. Носете свободни дрехи. Памучните дрехи са най – добрия избор, защото той ще абсорбира потта.

Използвайте охлаждащи легла
Помислете за купуването на охлаждащ матрак, чаршафи и възглавници от леки материи. Продукти като Polar Pillow могат да ви помогнат за предпазване от горещи вълни, които могат да доведат до безсъние.
Закупуване на охлаждащ матрак може да бъде опция. Матраци като Serta Sleep iComfort System имат вградена технология за охлаждане.

Използвайте леки завивки
Дори в средата на зимата се опитайте да се завивате с две леки одеяла отколкото с едно тежко. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft