Как да си изсушим полезните риган и мащерка

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да си изсушим полезните риган и мащерка
4694

Риганът и мащерката се берат, когато са в цъфтеж – това се прави, защото се използват не само листенцата, но и цветчетата на тези растения.

За да се съхранят по-дълго време, риганът и мащерката трябва да се изсушат. Чрез процеса на изпаряване на излишната влага от растенията се запазва голяма част от биологично активните вещества в тях.

Риганът и мащерката трябва да се сушат на сянка при температура не по-висока от 35-40 градуса. Трябва да е осигурен постоянен приток на свеж въздух.

Мащерка
Това се дължи на етеричните масла, които се съдържат в тези растения – ако се сушат на по-висока температура и без приток на въздух, етеричните масла, които са много ценни, ще изчезнат и с това подправките ще изгубят голяма част от полезните си свойства.

Пряката слънчева светлина променя цвета на растенията и разрушава някои от съдържащите се в тях вещества. Затова те никога не трябва да се сушат на пряка слънчева светлина.

Най-добрата технология за изсушаване на мащерка и риган е върху дървена решетка, върху която е опънат плат или марля. Растенията се слагат едно до друго, но без да се докосват плътно. Всеки ден те трябва да се обръщат.

Риган
Можете да сушите ригана и мащерката, като ги закачите на опънат дебел конец с корените нагоре или, ако не сте изтеглили цялото растение от земята – с дръжките нагоре, събрани на китки.

Смята се, че сте изсушили ригана или мащерката правилно, ако те не са загубили нито цвета си, нито аромата си. Лесно ще разберете, дали растенията вече са изсушени – щом ги докоснете с пръст, листенцата и цветчетата започват да падат.

След като изсушите ригана и мащерката, можете да ги съхранявате цели и да потапяте цяло клонче от подправката в супата, а можете да ги натрошите и да ги съхранявате в буркани, които са с плътно затварящи се капачки.

Не се препоръчва използването на пластмасови буркани за съхранение на сушени подправки, за предпочитане е да се използват стъклени буркани. Можете да съхранявате изсушените мащерка и риган в хартиени пакети, които да затворите добре и да пазите от влага.

Изсушените мащерка и риган могат да се съхранят до 2 години. След това могат да бъдат използвани в период от около 3 месеца като добавка за вана.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft